Tessék meglátni a fiatal borászokat!

2014. március 25. 17:39

Jó úton járnak-e? Van-e értelme küzdeni a kézműves borokért, amikor az iskolában is azt tanulják (és ez komoly!), hogy ezt nem így kell?

2014. március 25. 17:39
Kovács Antal
Pinceáron-hírlevél

„Újra vissza és vissza térő téma a fiatalok helyzete. Nem csoda, hiszen itt élnek velünk, ráadásul hol ilyen, hol olyan színezettel, de gyakran szólnak róluk a hírek. Például arról, hogy itthon maradnak-e, vagy ha nem, akkor látjuk-e őket újra? De ha úgy döntenek, hogy maradnak, akkor van-e esélyük itthon? De van aki más irányból közelít, és inkább azt feszegeti: van-e bennük elszántság, van-e bennük tehetség?

Egy kézműves borokat forgalmazó kicsiny kis üzletben, természetesen beszélgetünk egy kicsit a fiatal, kézműves borászokról is. Például arról, hogy: léteznek! Ha úgy tetszik - vannak! Tessék őket meglátni! A szemük csillog, a lelkesedésük magával ragadó Persze vannak nekik is nehéz pillanataik, van amikor látszik rajtuk, hogy nem sok választja el őket attól, hogy feladják. Küzdenek a gazdasági problémákkal, küzdenek azzal, hogy van aki csak azért nem veszi őket komolyan mert fiatalok. (Ezt mondjuk nem is értem: van aki nem tudja, hogy mindenki, például a Ráspi is volt egyszer fiatal? Van aki azt gondolja, hogy amikor fiatal volt, akkor kevésbé volt tehetséges?)

De a fiataljainknak mással is meg kell küzdeniük: jó úton járnak-e? Van-e értelme küzdeni a kézműves borokért, amikor az iskolában is azt tanulják (és ez komoly!), hogy ezt nem így kell? Van-e értelme küzdeniük a technológiai borászat szorításában? Lehet, hogy sok bennük a kérdés, a kétség, de egy valamit nem lehet tőlük elvitatni: van egy álmuk! De nem ám csak olyan álmodozós, ködös, megfoghatatlan álom. Persze van ilyenjük is, de közben az álmuk egy részét már megélték. Ezen álmok egy részét már palackba töltötték. Ezek az álmok már foghatóak. Ezek az álmok már mások számára, a mi, az Ön számára is átélhetőek! Tudja, hogy sokan mit mondanak ezen fiatalok boraira (nem magukra a fiatalokra!): »hátőőőő tehetségesek«, értsd: nem rossz.

Tudja mit? Bocsánat, de ezt mondani egyszerűen nem fair. Ezek a borok ugyanis elképesztően jók! Nem ahhoz képest, hogy fiatalok segítették őket a világra. Nem ahhoz képest, hogy nekik (még) nincs nagy nevük! Azért kell rájuk azt mondani, hogy jók, mert azok. Na, itt szoktam a beszélgetésen csavarni még egyet: Nem elég csak beszélni. Cselekedni is kell! Észre kell vennünk őket, és észre kell vennünk azt is, hogy ezek a fiatalok nem csak álmodoznak, hanem dolgoznak - az eredményeik pedig kiválóak!

Tessék kóstolni a boraikat, és ne mindig csak a már bevált nagy neveket. Egyrészt teljesen biztos vagyok benne, hogy Ön is elégedett lesz, amikor a palackból a poharába tölti a megvalósult álmot, másrészt - és most elnézést, hogy az Ön szempontja elé helyezem a fiatal borász szempontját - így igazoljuk vissza, hogy van értelme a mindennapos küzdelmüknek! Így igazoljuk vissza, hogy van értelme szembe nézni a kétellyel! Így mutatjuk meg nekik, hogy ez az egész nem csak róluk szól, hanem rólunk is, és tudjuk, hogy: A fiataljaink jövője nélkül, nekünk is csak jelenünk van!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BZoltan
2014. március 26. 22:32
"Aki gépesít azt nevezhetjük iparosnak, kis/nagy iparosnak, termelőnek, bárhogy, de nem kézművesnek." Vagyis a kőkorszakban voltak utoljára kézművesek. A szemező-daráló gép akkor ár nem kézműves? Aki kocsival megy fel a hegyre az nem kézműves? Aki számítógépet használ az nem kézműves? Aki mobiltelefonon veszi fel a rendelést az nem kézműves? Akinek van világítás a pincéjében az nem kézműves? Akinek van búvárszivattyúja a kútban az nem kézműves? Aki motoros fűkaszát használ az nem kézműves? Aki robi-kapagéppek dolgozik az nem kézműves? Aki motoros háti permetezővel fúj a nem kézműves? Aki motoros fűrésszel írt a telepítés előtt a nem kézműves? Aki gépsoron készített kartondobozba csomag az nem kézműves? Aki gépsoron készült palackba tölt az nem kézműves? Aki gépi dugózóval zár le az nem kézműves? Aki elektromos olvasztóval kapszuláz az nem kézműves? Aki címkéző masinát használ az nem kézműves? Ha a szőlőben lóval dolgozol és kézi pumpás permetezővel fújsz, lóbálós kaszával kaszálsz, kézzel kapálsz és kézzel hordod be a termést, lábbal taposod a szőlőt és vödörben hordod a mustot a hordóba ahonnan a pumpával fejted a bort... akkor is ezer meg egy helyen van technológiai kitettséged. 2014-ben a technológiai kitettség megkerülhetetlen.
BZoltan
2014. március 26. 22:24
== Dehogynem == Mondot ezt... mire is alapozva??? A bortermelésben nincsen tűz aminek a közelébe kellene kéredzkedni. Vegyél földet, ültess szőlőt, építs egy csapatot akikkel lehet együtt dolgozni és termelj bort. Ha jó is lesz, akkor annak piaca is lesz. Ma Magyarországon a minőségi és hiteles bor szempontjából hiánygazdaság van. A hulladékból van túlkínálat.
BZoltan
2014. március 26. 22:21
Igen, én nem. Te, ha jól emlékszem mindig csak legyintettél. Szerinten érdemes odaállni a fontos ügyek mellé. Nekem nincsen olyan helyzet, hogy a hitemet meghatározó kérdésekre legyintsek.
perszekutor
2014. március 26. 12:18
Ezek a senkiháziak annyi vörös ételfestéket használnak, mint a tészta- és levesgyártó sehonnaiak sárgát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!