III. Káli-medencei borverseny

2014. április 21. 12:47

Nyolcvan körüli tételt neveztek, amelyek előválogatáson estek át, majd a fennmaradó hatvanöt tétel várta a megmérettetést. Néhány általános megjegyzés a borokkal kapcsolatban.

2014. április 21. 12:47
akov
Borrajongó

„1. Versenyre nevezett tételek zöme a 2013-as évjáratból származott. Ennek megfelelően a borok elsősorban primőrösek voltak, esetenként nyersességet mutattak. Másrészt ezek a minták még nem kerültek palackba  a termelők többségénél félek, nem is fognak  így a bizottság csupán egy pillanatfelvételt értékelhetett.

2. Megállapíthatjuk, hogy a szüreti időszakra lelassuló 2013-as évjárat a Káli-medencében is jó savakat, jó állagú és friss gyümölcsösségben gazdag borokat adott.

3. Általános borkezelési probléma volt a túlzó kénhasználat, amely rossz esetben minden erényét eltakarta a bornak. A kisebb termelők vélhetően rutinszerűen használják a ként, ahelyett, hogy méréseket végeznének.

4. A leggyakoribb hiba természetesen az oxidáció. Nincs új a nap alatt.

5. Több esetben lehetett higiéniai problémákból származó íz és illathibákkal találkozni. Egyik-másik esetben ezek régi, rosszul kezelt hordóknak köszönhetőek. Kár ilyesmivel elrontani az egész éves kemény munkát.

6. Néhány bor a kívánatosnál könnyebbnek találtatott, így még ha tiszta is volt, nem került közel az aranyéremhez. Ezek sejthetően magas hozam mellett készültek, amelyről több esetben a zöld tartományba csúszó sav is árulkodott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!