Törley Egyetem – tippek szédítő mennyiségben

2014. május 13. 11:22

A Törleynél készülnek pezsgők Asti módszerrel, amikor nem a már kierjedt borból, hanem közvetlenül a mustból, annak cukortartalmából az élesztő képezi a szén-dioxidot.

2014. május 13. 11:22
Fütő Bea
Poppmood

„Tényleg szédítő volt a Rosalia, és nem a sok pezsgő, hanem az infókat elképesztő tempóban diktáló Törley előadótriónak köszönhetően. Mégsem szédültünk le a székről, három okból sem. Ügyesen adagolták a szórakoztató showelemeket; együtt drukkoltunk Koczuba Róbert pezsgőmesternek, hogy minden jól menjen a színpadi degorzsálásnál. Jót nevettünk a degorzsáló gépet bemutató kisfilmen, amin a pezsgőspalackok jégdugókkal »lőnek célba«. És megosztottak praktikus tippeket is – én most ezekből válogattam Nektek.

De először is elismerésem a Rosalia szervezőinek, akik idén minden lehetőséget kihasználtak az edukációra. A tételeket részletező katalógus végén egy »kis buborékhatározót« építettek be, ami nagy kedvencem lett, mert végre tiszta vizet – azaz pezsgőt – öntött a poharakba. Hiánypótló például a termékkategóriák ismertetésében, nekem eddig fogalmam sem volt a szabályozásról arra nézve, hogy mi a különbség pezsgő, pezsgő és pezsgő között. Pedig a pezsgőn kívül létezik a minőségi pezsgő és illatos minőségi pezsgő kategória is. Azt persze tudtam, hogy a pezsgők és a habzók/gyöngyözők miben másak, de ilyen kristálytisztán összefoglalva eddig se online, se a tananyagaimban nem találkoztam vele.

Végül hozzákerekítettek egy technológiai kisszótárat, amiben – sing hallelujah! – tartályos erjesztésként és nem »harckocsi« módszerként emlegették a Charmat eljárást. (Tudom, a tank is helyes és rutinból nekem is mindig az ugrik be először, de hát a rossz szokások arra valók, hogy irtsuk őket.) Szóval ha engedélyt kapok, néhány részletét megosztom majd veletek, de addig is plagizálás helyett inkább összeírtam az előadásból szemezgetett praktikus tippeket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2014. május 15. 15:23
"A szakértelem bolsevista trükk" :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!