A szekszárdi vörös 8+1 állomása

2014. június 06. 14:00

Hiába, a Takler az Takler. A nagyon jó ár-érték arányú alapborok mellett nagyon komoly csúcsborokat is készítenek. Szalontai Zsolt írása a szekszárdi borokat bemutató Kulcs a szívedhez kóstolóról a Mandiner.bor számára.

2014. június 06. 14:00
Szalontai Zsolt
Mandiner

Kulcs a szívedhez: az esemény nevén kicsit meglepődtem pár hete (egy kedves hölgyismerős, akinek átküldtem a linket, szintén megjegyezte, hogy milyen érdekes a cím). Mégiscsak az ország egyik legkomolyabb vörösboros borvidékéről van szó, ami ennél komolyabb eseménynevet érdemel. Ezen persze hamar túltettem magam: nem volt kérdés, hogy szekszárdiként kötelező a részvétel!

Igyekeztem felkészülten érkezni, így már előre átnéztem, hogy mely borászatok milyen borokkal vesznek részt a kóstolón. Kicsit nehezen ugyan, de összeállt egy 8 pincészetből és 12 borból álló lista. A cél pedig az volt, hogy 2 óra alatt végigmenjek ezen a képletes akadályversenyen. Lássuk ez egyes állomásokat.

1. Németh János Pincészet


János az új generáció egyik meghatározó tagja Szekszárdon. Közvetlen, kedves, jó kiállású srác, akire rá van írva, hogy a szőlő és a bor az élete. Átgondoltan, tudatosan dolgozik, borai egyre elismertebbek országszerte. Nem mellékesen nagy kávés, könnyen össze lehet futni a szekszárdi Kávé Házában.

Némethjanó siller 2013: nyitánynak ezt a könnyednek ígérkező bort néztem ki, amit öcsém pár hete ajánlott is. A siller (sokaknál Fuxli) egy fontos és elismert bor Szekszárdon, ami tisztán is jó, fröccsnek pedig egyenesen remek. Janó sillere kadarkából és kékfrankosból készült, áttetsző, szép szín, kifejezetten gyümölcsös íz, könnyedség, frissesség, amiket feljegyeztem. A címke is nagyon tetszetős.

A nyitány jól sikerült, elindultam a masodik állomásra.

2. Tüske Pince


Halmai Csaba a középkorú generáció egyik borásza. Ismerőseimnek rendszeresen vásárolok nála bort, elég sokszor találkozunk és beszélgetünk. Elhivatott, felkészült, a szavak helyett a munkában hisz. Visszafogott, csendes borász ő, aki kitartóan és elszántan azért dolgozik, hogy megbízható borokat készítsen. Viszonylag szűk, de átgondolt szortimentje van.

Birtok Merlot 2011: markáns illat, szép, mélybordó szín, harmonikus, kerek íz, érezhető a fahordós érlelés.

Baranyavölgy Kékfrankos 2012: a komolysága, eleganciaja fogott meg.

Irány a következő állomás!

3. Dúzsi Tamás Pincéje


A borvidék egyik nagy neve, akit országszerte a rozék királyaként ismernek. Feleségével beszélgettem, aki kicsit sajnálja ezt a fajta hírnevet: ők ugyanis vörösborokkal kezdtek, ami a  mai napig meghatározó szerepet játszik a pincénél. Tudatosan építkeztek, tudatosan vásárolták a területeket és mindvégig a minőségre törekedtek. Dúzsiéknál is megvan a következő generáció, aki majd viszi tovább a borászatot. Természetesen én is inkább a vörösborukra voltam kíváncsi.

Kékfrankos (Görögszó-dűlő) 2011: Nagyon jó fekvésű, kedvelt dülő ez a borvidéken, ahonnan remek borokat készítenek. Letisztultság, gyümölcsösség, szép szín, elegancia jellemezte ezt a tételt nálam.

4. Vesztergombi Pince


A legismertebb szekszárdi nevek egyike. Vesztergombiék nagy hagyományra visszatekintő, már a 90-es évek elején újra elinduló, nagy nevű szekszárdi családi pincészetet visznek. Hazai és nemzetközi borversenyeken számtalanszor bizonyítottak, apa és fia egymást jól kiegészítve irányítják a munkát. A nagyok mellett megjelenő számos feltörekvő, új generációs pincészetek miatt, már nem annyira dominánsak a borvidéken, mint jó néhány évvel ezelőtt, de természetesen továbbra is megkerülhetetlenek.

Kékfrankos Válogatás 2012: Barrique hordóban is érlelt tétel, elegáns, mély színnel, markáns gyümölcsösséggel, visszafogott tanninokkal. A féltávot elértem, gyerünk tovább!

5. Vida Családi Borbirtok


Az utóbbi években országosan is ismertté, kedveltté vált pincészet. Apa és fia viszi a gazdaságot, a rendezvényen az ifjú Vida képviselte a pincészetet, aki egy kifejezetten vidám és közlékeny fiatalember, hiteles arca a boraiknak. A borvidék és a város iránt elkötelezett, köztiszteletnek örvendő család ők, átgondolt, minőségi borászatot visznek. Talán nem véletlen a 2011-es Év Bortermelője díj.

Öregtőkék Kadarka 2012: könnyed, gyömölcsös, áttetsző kadarka volt.

Hidapetre Kékfrankos 2011: karakteresség, mély szín, markáns tannin jellemezte.

6. Takler Pince


Ha Szekszárd, akkor Takler. Az elmúlt ket évtized meghatározó pincészete a borvidéken. Rengeteg hazai és nemzetközi borversenyt nyertek, megalapozva ezzel hazai és nemzetközi ismertségüket. Apa és ket fia viszi a pincét, folyamatosan, dinamikusan fejlődtek az elmúlt években, a birtokméretet és a feldolgozókapacitást is megsokszorozták. Egyértelmű szerepük van abban, hogy a szekszárdi borvidék méltó helyére került. A nagyon jó ár-érték arányú alapborok mellett nagyon komoly csúcsborokat is készítenek. Egy ilyet kóstoltam náluk, és igencsak emeltem kalapom.

Bikavér Reserve 2009: kékfrankos, cabernet franc, cabarnet sauvignon, kadarka és syrah házasítása. Markáns gyümölcsös illat, szárazság, testesség, tartalmasság, ízharmónia. Az eddigi hat állomás legjobb bora ez volt, és már itt elárulhatom, hogy az utolsó harom állomáson nálam nem talált legyőzőre. Hiába, a Takler az Takler.

7. Sebestyén Pince


Sebestyén Csaba az új, fiatal generáció egyik meghatározó borásza. Vidám, közvetlen, laza, de persze elhivatott, tudatosan építkező elsőgenerációs borász. A nagy jó alapborai mellett, amikkel a Bortársaságban is jelen van, komoly prémiumborai is vannak. Csaba is egy komoly kávés, gyakran megfordul a Kávé Házában. Ő az egyébként, akit eddig csak mosolyogni láttam.

Nánai Kékfrankos 2011: egy letisztult, markáns tanninokkal rendelkező vörösbor, ami majd ősszel kerül forgalomba.

Grádus Cuvée 2008: a pincészet csúcsbora. Nem írtam róla semmit, nyilván azért mert tökéletes volt.

8. Heimann Családi Birtok


Utolsó állomásnak hagytam a borvidék egyetlen 4 fürtös borászatát. Sokat szerintem ezek után nem kell róluk mondjak. Jelenleg egyértelműen ők a borvidék elsőszámú pincészete, a legprofesszionálisabb munka szőlészetben, borászatban, márkaépitesben szerintem náluk zajlik. Heimann Zoltán a borvidék egyik motorja, és arca, aki sokat tesz/tett azért, hogy Szekszárd az őt megillető helyre kerüljön. Ifj. Heimann Zoltán pedig talán a legfelkészültebb fiatal borász a borvidéken, aki a pincészet és Szekszárd nagy jövője lehet. A kóstolon Heimann Zoltán és felesége, Ágnes voltak ott. Nagyon kedves, közvetlen emberek, kifejezetten jót beszélgettem velük.   

Birtokbor 2011: kellemes ivású, harmonikus, fűszeres bor.

Barbár Cuvée 2011: egy összművészeti este keretében mutatták be ez a tételt nemrég Szekszárdon. Nem véletlen ez a kitüntető szerep. A pincészet egyik meghatározó felsőkategóriás bora. Testessége, markánssága fogott meg leginkább, nagyon jó érzéssel ittam meg.

Pont szintidőre teljesítettem az akadályversenyt, és végigkóstoltam az összes bort, amit előre elterveztem. Viszont egy kedves ismerős invitálására beiktattam egy ráadást.

8+1. Fritz Pincészet


Fritzék számomra kicsit kevésbé ismert pincészet. Boraikat eddig alig kóstoltam, sokkal inkább tudott volt számomra, hogy komoly éttermük, fogadójuk van. A boraikkal teljesen meggyőztek most.

Kékfrankos Válogatás 2011: korrekt, letisztult kékfrankos.

Medicina Cuvée 2009: cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos, merlot és pinot noir házasítása. Az első korty után rögtön éreztem, hogy ez egy nagyon komoly bor. Testesség, karakteresség, harmónia áradt belőle. Egyértelműen a délután ezüstérmes bora lett nálam. Mint utóbb megtudtam, 20 ezer forint körüli borról van szó.

Nagyon kellemes 2 óra volt ez a rendezvény. Szekszárd nagyon jó formát mutatott, meggyőző borászok, meggyőző borokat sorakoztattak fel. Aki eddig nem volt a borvidék iránt elkötelezett, az ezek után biztosan az lett. Aki pedig a borvidék híve volt már ezt megelőzően is, az szerintem tovább erősödhetett ebben a hitében.

Szekszárd előtt nagy jövő áll.  

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!