Vissza a hetedikbe

2014. szeptember 07. 15:36

Egy tudatos oktatási koncepció egy másik tömegkultúrát ajánl az embereknek. A hamburger és kóla helyett „magyar terméket”, például az adómentesen főzött pálinkát.

2014. szeptember 07. 15:36
Ara-Kovács Attila
Magyar Narancs

„Napok óta lázban tartja a műveltebb köznépet a hetedikes irodalomtankönyv, pontosabban annak néhány különös bekezdése. Aki nem hallott volna még róla, íme néhány szemelvény az inkriminált részből: hamburgert eszünk, Coca-Colát iszunk és Disneylandbe járunk, Nike cipőt hordunk, a CNN katasztrófatudósításait nézzük, s ha hazaérünk a plázából, microsoftos játékokkal butítjuk önmagunkat stb.; mindez az eléggé el nem ítélhető nyugatimádat része – állapítja meg lakonikusan a szerző. (...)

A felsorolással semmi baj nem lenne, ha arról szólna, amiről vegyes érzéseim is a nyugati tömegkultúrát illetően. De nem erről szól, hanem a mai magyar valóságról, amelyben egy tudatos oktatási koncepció egy másik tömegkultúrát ajánl az embereknek. A hamburger és kóla helyett »magyar terméket«, például az adómentesen főzött pálinkát, CNN helyett köztévét, s hogy ki ne hagyjuk a lényeget: mindenekelőtt Wass Albertet, Nyirő Józsefet, Makoveczet, Jókai Annát, Kárpátiát – szóval a nacionalista kispolgárság oltárán gyülemlő legförtelmesebb giccseket.

Egyébként az, amit amerikai tömegkultúraként tartunk számon, attól, amit imént felsorolt magyar variánsai megjelenítenek, alig különbözik, de ez az »alig« mégiscsak nagyon sok. Egyrészt súlypontjában nem a nacionalista izoláltság áll, másrészt igen hatékonyan integrálja a nagyon műveletlen és a művelt rétegek egy részének tagjait. A »magyar termékként« életünkbe betolakodó jobboldali tömegkultúra viszont valóban nem több annál, mint amit a falusi kocsmai lét kínálni tud a közmunka számkivetettjeinek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2014. szeptember 08. 18:40
Kitúrtatok innen mindent, ami magyar,most mikor vissza akarnak hozni valamit belőle,betolakodónak minősíti ez a disznó a magyar kultúrát? Nem vagyunk betolakodók a saját országunkban, ez még mindég MAGYARORSZÁG! Makovecz művészete a világ élvonalába tartozik, Nyírő csak azért nem, mert csodálatos nyelvezetét vissza se lehet adni fordításban!
kukagyerek
2014. szeptember 08. 08:29
Természetesen: ly
kukagyerek
2014. szeptember 08. 08:29
Hüjébb ez a Para Mint az ökör fara!
Apáczai
2014. szeptember 08. 07:07
"Ara-Kovács Attila 1997-ben a Bíró Bélának adott interjúban elmondta, hogy kezdettől a baloldali és liberális világ vonzotta. Gyermekkorában Nagyvárad még magyar város volt, az első teljes román mondatot tíz éves korában hallotta. Csak az egyetemen tanult meg jól románul. Mély baráti szálak fűzték a magyar ellenzékhez, Pető Ivánhoz, Kis Jánoshoz, Demszky Gáborhoz. Demszky és Rajk László segített a szamizdat technikai részét illetően,..." Ettől kezdve nincs miről beszéljünk. Egy ordas kirekesztő aljas eszme követője, és terjesztője, aki még henceg is a liberálfasiszta kapcsolataival.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!