GFG a Centrális Erőtérben 1.: A baloldal vége

2014. szeptember 10. 11:15

A baloldalnak se pénze, se posztója. A politikához pénz is kell, meg intellektus is. A teljesen eladósodott MSZP kiköltözik a Jókai utcából, ez is lehet tünet, ez is lehet szimbólum.

2014. szeptember 10. 11:15
G. Fodor Gábor
GFG Blog

„Ez a teljes szétesés állapota.

A baloldal mögött ma nincsenek szavazók. A politikában minden erőforrás a szavazatokból jön. A baloldal mára elvesztette minden képességét arra, hogy ajánlatával választói csoportokat egyesítsen maga mögött és így esélye legyen a többség megszerzésére.
A baloldal mögött nincs egység. Márpedig egységet csak nagyobb egységgel lehet legyőzni. A baloldal nem tud közösséget építeni, az egység helyett a szervezeti elkülönülés útját választotta. Egymással rivalizáló politikai elitcsoportok a választók feje fölött játszák hatalmi harcaikat a kispárti lét megőrzéséért.

A baloldalt ma nem politikai vezetők, hanem illúziók és vágyak vezetik. Az az illúzió, hogy mindez valóban csak kisiklás és az a vágy, hogy a baloldal dominanciája mégis helyreállítható. Ami a konkrét személyeket illeti: május óta Mesterházy megbukott, Bajnai ismét cserben hagyta a választóit, Gyurcsány pedig megint hatalmi hálózatot épít. Az is válságtünet, hogy a pártlogó stigma lett, a baloldalon casting castingot követ, fajsúlytalan emberek lesznek elnökök és jelöltek.

A baloldalnak se pénze, se posztója. A politikához pénz is kell, meg intellektus is. A teljesen eladósodott MSZP kiköltözik a Jókai utcából, ez is lehet tünet, ez is lehet szimbólum. Ami pedig az intellektust illeti, minden benne van abban a bizonyos harminc másodpercben. A baloldal ma egyszerre végtelenül provinciális – fogalma sincs arról, hogy mi zajlik a világban, nincs álláspontja a kapitalizmusról, a szegénységről, az állami szerepvállalásról stb. folyó vitákról, másfelől arról sincs túl sok elképzelése, hogy milyen is az a bizonyos rögmagyar valóság: az a félperc egyúttal a magyar választók döbbentes lenézéséről is szól. Aki pedig megveti a választóit, az nem fog tudni nyerni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. szeptember 10. 19:48
Alapos elemzés, jó fej ez a G.Fodor! Bírom, ahogy fing@tja a libsi újságírókat a HírTV-n a Csörtében...köpni-nyelni nem bírnak szegények, semmire nem mennek a szokásoso felületes lózungjaikkal... :)
hakos
2014. szeptember 10. 12:03
A ballibbant oldal mögött gyakorlatilag már csak néhány ezer gyűlölködő, frusztrált, viszont saját magát származási vagy más alapon felsőbbrendűnek képzelő, egyébként teljesen tehetségtelen "elit" áll. Egy részük itt kommentel éjjel-nappal a mandineren, akiket viszont színvonaltalanságuk miatt sajnos kénytelen vagyok lassanként kiixelni...:))))
paraklétosz
2014. szeptember 10. 11:48
Beillene nekrológnak de még hulla sincs. Üres koporsón kopognak a rögök.
saddlenode
2014. szeptember 10. 11:44
az mszp/együtt/dk nem baloldali szervezetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!