Nem kell még leírni ezt az évjáratot

2014. szeptember 30. 12:24

Az idei szüret az egyik legnehezebb az utóbbi években Frittmann János szerint, aki a Mandinernek küldött szüreti beszámolójában leírta: biztosan lesznek jó minőségű borok a pincékben 2014-ben is.

2014. szeptember 30. 12:24
Frittmann János
Mandiner

„Az idei szüretet az utóbbi évek egyik legnehezebb szüretének lehet mondani, a nehézségek már a nyáron elkezdődtek, a rendkívüli nagy csapadék miatt. Akik ebben az évben nagy odafigyeléssel művelték a szőlőt, vagyis a kékszőlőt és a fehérszőlőt is időben kilevelezték, a növényvédelemre nagy hangsúlyt helyeztek és válogatták szüretben a szőlőt, azoknak idén is kiváló borai lesznek. Akik ezekre nem figyeltek oda, ott lehetnek gondok a minőséggel. Legnehezebben a középérésű fajtákat lehetett megvédeni.

Most szüreteljük a Kékfrankost tökéletes állapotban, kiváló minőségben. A két Cabernet fajta és a Rajnai rizling egy része még hátra van, reméljük az időjárás már nem szól közbe és jó minőségben szedhetjük ezeket is. A korai fajták, amik már kierjedtek: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Pinot noir, Zweigelt rosék kiválónak tűnnek.

Egyáltalán nem kell még leírni ezt az évjáratot, de az biztos, hogy ebben a szüretben nagyon meg kellett/kell dolgozni a jó minőségű bor érdekében. Vannak évjáratok, mikor csak elrontani lehet a borokat, a természet mindent megad a jó minőséghez, ez az év sajnos nem ilyen, de biztosan lesznek jó minőségű borok a pincékben. Sajnos vannak borvidékek, ahol sokkal mostohább volt az időjárás, ezeken a helyeken még nehezebb dolga volt/lesz a szőlésznek és a borásznak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karakter
2014. október 01. 00:24
Frittmann úr kiváló borász! Én a rozéján keresztül ismertem meg. Volt szerencsém évekkel ezelőtt találkozni is vele. Szerény, csak a munkának élő. Borait mindenkinek ajánlom. Igen, a szőlő sok kézi munkát igényel. Ha most valaki kihagyott néhány műveletet, annak tényleg gondjai lehetnek. A profik szerintem rendben vannak és azok is akik szívvel, lélekkel végzik munkájukat.
Senior
2014. október 01. 00:23
„Ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van/mondok valamit, hülyegyerek, ott van a Frittmann” (Belga) Felénk (Soproni Borvidék) rengeteg eső volt, ettől függetlenül aki időben megfogta a betegséget, nem panaszkodhat. Átlag, a mezőgazdaság már csak ilyen. Ja, akit ez untat, ne nyissa meg.
S0ma
2014. szeptember 30. 17:14
A Frittmann borok valóban jók. Az általad leírtakon kívül jó fajta is kell a megfelelő talajhoz.
S0ma
2014. szeptember 30. 17:12
"és válogatták szüretben a szőlőt, azoknak idén is kiváló borai lesznek. " --- Nemrégen jártam "azon" a borvidéken. Két dolog döbbentett meg: Nincs szüret, szüretelőgép tépi a tőkéket, hangulatnak ott a brummogás, szeptember közepén már nincs fürt a tőkén, tehát még a meteorológiát sem követik a gazdák. A másik: A "híres" cukrászda híresen modortalan kisasszonyai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!