A hamis bor felismeréséhez fel sem kell bontani a palackot

2014. december 14. 11:18

Munkánk során a következőkkel találkozunk: nem szőlőeredetű cukorral végzett túlzott javítás, víz hozzáadása, mesterséges édesítőszerek használata.

2014. december 14. 11:18
Mészáros Kálmán
Magyar Nemzet

– Mit jelent a borhamisítás? Az emberek fejében ez általában megegyezik a tablettás vagy pancsolt borral.

– A borhamisítás a mi felfogásunk szerint minden olyan eljárás vagy segédanyag használata, melyet a jogszabályok nem engednek meg a borkészítés során. Ha a hamisítás témaköréről beszélünk, első feladat ennek pontos definiálása. A 2004. évi XVIII. törvény (bortörvény) 20. § (2) bekezdése a következőképen definiálja a borhamisítást: »Az a borászati termék, amelyet a jogszabályokban meg nem engedett anyagok felhasználásával vagy a jogszabályokban meg nem engedett módszerrel állítottak elő vagy kezeltek, nem minősül szőlőbornak.«

Hamisított borászati terméknek az e jogszabály megfogalmazása szerint készített termékeket nevezzük. Egyrészről tehát hamisított terméknek minősül, ha a borkészítéshez engedélyezett anyagot használnak nem megengedett mennyiségben, például a megengedettnél több répacukrot adnak a musthoz. Másrészről hamisítás, ha olyan anyagot használnak, amely nem engedélyezett, például mesterséges színezéket, édesítőszert, glicerint, glikolt, vizet.

– Mik a leggyakoribb trükkök, amelyeket a borászatok használnak?

– Alapvetően elmondható, hogy a borhamisítások egyre ritkábban fordulnak elő. Ez köszönhető természetesen a szigorú jogszabályoknak, melyek a borágazat szereplői számára kötelezőek. Munkánk során a következőkkel találkozunk: nem szőlőeredetű cukorral végzett túlzott javítás, víz hozzáadása, mesterséges édesítőszerek használata.

– Évente hány esetben buknak le a magyar borászok borhamisítás miatt?

– Változó a számuk, van, hogy 40-50, s van, hogy mindössze 8-10 esetben indítunk eljárást. Úgy gondolom, hogy az évenként megvizsgált 15 ezer mintához képest ez nem magas érték.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2014. december 26. 12:10
Ez olyan egyszerű..jó bortól nem fájdul meg az ember feje..ennyi.
indiáner
2014. december 15. 09:24
500 alatt is van ismerősnek.
békalepcse
2014. december 15. 09:23
Az meg még jobb, ha a barátaitól kapja az ember pincéjük legjobbját... :-)))) Persze az sincs ingyen, Tudásom és munkám legjobbját szoktam érte adni.
yanoo
2014. december 15. 09:23
" Nevetséges, hogy 800 Ft/üveg alatt nem lehet tisztességes bort kapni. " A magyar bor túlértékelt.Sokkal jobb chilei vagy francia bort lehet kapni 800 Ft-ért, mint magyart. A magyar bor szerintem nagyon jó minőségű. de drága.Ár/ minőségben veri a chilei, francia de még a spanyol is.Ebben az árfekvésben elég tisztességes ausztrál és dél-afrikai bort is lehet kapni.Viszont igaz, ami igaz, nem vagyok borsznob.A legjobb, ha az ember termelőnél veszi folyóborként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!