Good Friend és Guter Freund

2014. december 03. 10:56

Ahhoz, hogy egy állam Magyarország politikai és gazdasági szövetségese legyen, nem szükséges, hogy nagykövetét „Jóbarátnak” hívják. Elég az is, ha maga az ország barátként viselkedik.

2014. december 03. 10:56
Mráz Ágoston Sámuel
Mozgástér

A gazdasági együttműködés színterei is hosszan sorolhatóak. Még ha az elmúlt években a magyar nemzeti érdekek ütköztek is a német vállalati érdekekkel, a számok magukért beszélnek. Egyrészt a magyar állam 2010 óta számos német tulajdonú, stratégiailag fontos vállalatot vásárolt meg (államosításról szó sem volt), legyen szó a kormányzati informatikai gerinchálózatról, az ukrán válság miatt felértékelődött gáztározókról vagy legutóbb a bajorok által eladott MKB Bankról. A német cégek 300 ezer magyarnak adnak munkát és hazánk külkereskedelmi forgalmának negyede Németországgal bonyolódik.

A fentieknél vitatottabb a magyar és a német politikai kapcsolatok helyzete. Itt szokása a balliberális oldalnak elhidegülésről, vitákról értekeznie. A személyes kapcsolatok azonban nem lehetnek olyan rosszak, ha Orbán Viktor újraválasztása után felkereste Merkelt Berlinben és a német kancellárasszony a hírek szerint jövő februárban Magyarországra látogat. A bajor és a magyar miniszterelnök közös interjúja nem a magyar, hanem inkább a német sajtószabadság korlátaira hívta fel a figyelmet, Edmund Stoiber volt bajor kormányfő pedig a hírek szerint számos kérdésben közvetít a magyar és a német felek között. Az i-re a pontot pedig Helmut Kohl tette fel, amikor kijelentette, hogy Orbán Viktor nagy európai. A politikai elhidegülésbe ilyen meleg szavak nem férnek bele. Nehéz időkben az ilyen szoros kapcsolatok és barátságok pedig sokat számítanak. Germany is our Good Friend.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2014. december 03. 15:04
Germany is our Good Friend. Deutschland ist unser guterFreund.
bini
2014. december 03. 12:30
Azért egy érdekes dolog ami ma Ukrajnába történik. Usa által kinevezett bábkormányt ülltettek a hatalomba. Jacenyuk vezetésével USA állampolgár Pénzügyminiszter, egy groz-usa állampolgár, és egy lett-usa állampolgár lett miniszter az Ukrán kormányba, akik sürgöséggel kapnak ukrán állampolgárságot. Azért akárhogy veszük ezt 56 után a nagy Szovjet Birodalom Sem merte megtenni ennyire nyílvánvalóan. Ezek után azért lenne min elgondolkodni az unionak is, hogy mihez is adják a nevüket és a támogatásukat. Mi értelme Volt egy megválasztott kormányt megpucsolni és káoszba, polgárháboruba taszajtani egy országot, ráadásúl ezt mind az USA és oroszország közötti hatalmi harca érdekében amihez igazán Sem érdeke Sem a józan ész politikája nem indokol. Az USA szándéka nem csak az orosz érdekszférában terjeszkedik, hanem a Volt szovjet keletközépeuropai ma már egy más szövetségnek tagjait is maga alá akarja gyürni ami az egész unios szövetségi rendszert renditheti meg. Az USA céljai elérése érdekében képes polgárháborut is kirobbantani, hogy a rakétáikat és haderejének léttszámát ujból europába telepitse. Eddig csak Németországba voltak hadállásaik amit most keletre akarják kitolni és ujfennt hidegháborus állapotot fenntartani ami árt az uniónak gazdaságilag és társadalmi szempontból is.
balbako_
2014. december 03. 12:22
A németek a hülye amerikaiakon nagyságrendekkel többet veszítenek, mint mi. Viszont a mi veszteségünk nekünk fáj méghozzá nagyon. Merkellel szót lehet érteni és nincs is nagy különbség Orbán és Merkel nézetei között a közös kérdésekben.
gudmen
2014. december 03. 12:00
https://www.youtube.com/watch?v=k8l8PpyjXKs&list=UU0VsXYTd-5wjJQW9MMTqvvw
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!