Aszút csak bemutató jelleggel készítettünk

2015. január 18. 18:39

A szőlőnk jelentős részét értékesítettük, mert nem érte el azt a színvonalat, amit a Szepsy márkanév megkíván. A szokásos 30 ezer palack helyett mindössze 7-8 ezret tudunk magunk palackozni.

2015. január 18. 18:39
Szepsy István
Magyar Konyha Online

„– A szinte trópusi időjárás miatt rengeteg borosgazda panaszkodott. Tényleg ünneprontó év volt az idei?

– Azért készítettünk némi száraz bort, hogy ne vesszen el a teljes évjárat. Szamorodniban viszont jók vagyunk, mindössze annyi különbség van a korábbi évekhez képest, hogy idén az édes szamorodnihoz is szemenként szedjük a szőlőt, mert a fürtben sok a romlott szem, és ha együtt bogyózzuk vagy préseljük a jókkal, a rossz szemek bizony adhatnak a bornak nemkívánatos ízt. Aszút viszont éppen csak bemutató jelleggel készítünk.

– »Most, egy-két héttel a szüret előtt pedig már nem maradt más hátra, csak a T. I. technika gyakorlása… Térdre, imához« – írta még augusztusban az erdőbényei kilátásokról Béres Melinda. Sok tokaji borász tett közzé idén amolyan termelési rémregényt. Önöknél hogyan alakult az év?

– Az áprilisi rügyfakadáskor megjelentek a hernyók, mivel mi nem védekezünk vegyszerekkel a rovarok ellen, a környező bokrokon felszaporodtak, s könnyedén támadtak rá a szőlőre. Volt olyan területünk, ahol a bagolypille hernyói tarra rágták az ültetvényt. Mellék- vagy rejtett rügyből ugyan újrafakadt, de változatos eredményt hozott, és persze késett az adott tőkék növekedése. Ezt követte májusban két óriási szélvihar, ami lenyírta a hajtások csúcsát.

Erre megindult a hónaljhajtás-képződés, ami újabb munkát adott. Ehhez jött a viszonylag hűvös nyár, aminek következtében a csúcsminőség már el is romlott. Majd a párás időjárás miatt nálunk is beköszöntött az egész Európát sújtó korai lisztharmat. Miután kidühöngte magát, és szeptemberig védekezve ellene végül visszaszorítottuk, jött az újabb kitartó esőzés – elkezdett rárohadni a szőlő a tőkére. Mindezek miatt a szőlőnk jelentős részét értékesítettük, mert nem érte el azt a színvonalat, amit a Szepsy márkanév megkíván. A szokásos 30 ezer palack helyett mindössze 7-8 ezret tudunk magunk palackozni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!