Hol a helyed, olaszrizling?

2015. február 01. 19:30

Az olaszrizling, akár grasevinának, welschnek vagy vlasskinek hívjuk, Kárpát-medencei belügy. Ha tetszik, a Monarchia bora. Interjú.

2015. február 01. 19:30
Jásdi István
Jásdi István
Borászportál

- Van e kedvenc olaszrizlingje kedvenc dűlő, terület szerint?

- Van egy pár nagy kedvencem, de alapvetően azokat szeretem, amelyek önálló helyi-értékkel rendelkeznek, egyszerre szólnak a fajtáról és a termőhelyről és nem kerekedik bennük felül a botritisz vagy az alkohol.

- Az idei év mesterkurzusán Mészáros Gabriella a környező országok olaszrizlingjeiről fog beszélni. Önök gondolkoztak rajta, hogy külföldi borászokat is meghívjanak, hogy együtt kóstolják a grasevinákat, welschrieslingeket a hazai olaszrizlingekkel?

- Az olaszrizling, akár grasevinának, welschnek vagy vlasskinek hívjuk, Kárpát-medencei belügy. Ha tetszik a Monarchia bora. Most is jönnek külföldről kollégák, még ha magyarok is. Bővítjük tovább, ahogyan fejlődik a rendezvény és forrásokhoz jutunk.

- Mit gondol, hogyan lehet kommunikálni külföld felé az olaszrizling fajtát? Mivel lehetne még nagyobb presztízs értéket szerezni az olaszrizlingnek?

- A januárban a Sylt szigeten tartott magyar gasztronómiai napokon ébredtem rá, hogy amit mi a fajta gyengéjének gondolunk, az a modern konyhában erősség is lehet. A könnyed, elegáns, jó ívású olaszrizlinget élvezték a vendégek, amelynek súlyos savait nem kellett maradék cukorral kompenzálni és mégis összetett karaktert mutatott. Talán így is kell kommunikálni a fajtát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. július 03. 21:37
"Hol a helyed, olaszrizling?" Jáj má aztat hittem, hogy a Szanyi Tibi bácsi van kérdőre vonva!
yanoo
2015. február 02. 11:42
Hol a helyed, olaszrizling? Bennem, szódával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!