Társasjátékok

2015. március 08. 15:14

A világpolitika egy társasjáték, mindig is az volt, legfeljebb a szabályai változtak néha. Ebben a játszmában Vlagyimir Putyin orosz elnök, most nem vesz részt – övé a célmező.

2015. március 08. 15:14
Szabó Palócz Attila
Magyar Hírlap

„A világpolitika egy társasjáték, mindig is az volt, legfeljebb a szabályai változtak néha, s így ma már a felfegyverzett seregek helyett inkább diplomaták, gazdasági szakemberek hada vonul csatába. S úgy ülnek le a játéktábla mellé a politikusok, elnökök, vezérek, választott vezetők, kormányfők és kancellárok, ahogy más alkalmakkor a család jön össze egy izgalmas játszmára, általában ünnepekkor, vagy a hétvégi ráérő szabadidőben. Az asztalon kiterített, keményebb fajta kartonpapírra nyomtatott játéktábla ezúttal Európa térképét mintázza, a játékmezők pedig egy-egy ország fővárosát jelölik élénk színekkel, megfelelően sorszámozva, így határozva meg a fejlemények várható menetét. A stációkat, amelyeket ebben a társasjátékban végig kell járni. Megítélés kérdése is lehet, hogy sokalljuk, vagy kevésnek tartjuk...

Ebben a játszmában azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök, habár itt ül az asztalnál, most nem vesz részt  övé a célmező. Ezért inkább csak fogadja a látogatókat, akik egy-egy körben áthaladnak, vagy belépnek hozzá. Kicsit eldiskurálgat velük, tárgyalnak, egyeztetnek, szerződéseket írnak alá, aztán megy minden szépen tovább a játékszabály által meghatározott medrében. A játékosok összenéznek: ki a következő, ki dob, kinél a kocka? (...)

Érdekes kettősségeket figyelhetünk meg ugyanis az utóbbi hetek világpolitikájának alakulásában az Oroszországgal fenntartott viszonyban. Egyfelől sokszor hangoztatják, hogy újabb és újabb szankciókat kell bevezetni, szigorítani, fegyelmezni, megregulázni, és a hatalmas állam elszigeteltségéről beszélnek. Másfelől azonban mindenki igyekszik tárgyalni az orosz elnökkel, keresi vele a megegyezés lehetőségét. Nemrég Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök dobott, majd Orbán Viktoron volt a sor. Most pedig Renzi következett. Éppen erre reflektált tegnap Giró-Szász András, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, amikor a távirati irodának azt mondta: »Matteo Renzi az orbáni úton jár, ez is a fordulatot mutatja Európa Oroszország-politikájában.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. március 08. 19:11
Fölébredni 1941-ben kellett volna, kedves demokráciák.
wartog
2015. március 08. 19:08
"államosítani fogunk minden amerikai és nyugat európai vállalkozást Oroszország területén mintegy 700 milliárd dollár értékben" pl. ez egész érdekesen hangzik!
Senye Péter
2015. március 08. 17:17
Oroszország csak az USA számára célmező. Az európai államok többsége a megegyezést keresi. A balti államok (és talán Románia) attól félnek, hogy Oroszország számára ők a célmezők. Félelmük elmúlhat, ha az iparilag fejlődni akaró Oroszország technológiai együttműködést alakíthat ki az EU-val.
paraklétosz
2015. március 08. 17:01
Ember ne mérgelődj! Láttam már olyant, hogy mégis. De még a táblát is felborította.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!