Most fedezték fel igazán, hogy egy pezsgő mennyire jó tud lenni

2015. május 12. 22:02

Megértem, hogy mindenki szeretné első pezsgőjét megkóstolni, de ne hágja át senki az íratlan szabályokat, s néhány hónap seprőn tartás után ne kóstolgassa a palackokat.

2015. május 12. 22:02
Márkus György
Gault&Millau

Mit szólsz ahhoz, hogy Tokaj és újabban a Kreinbacher birtok is ekkora elánnal vetette bele magát a pezsgőkészítésbe?

Örömteli dolog, bár úgy érzem, hogy Tokajban sokan megtorpantak vagy meghátráltak az első próbálkozások után. A pezsgőkészítéshez más szemlélettel kell hozzálátni, mint a csendes borhoz. Ki kell választani a megfelelő fekvést, az ültetvényeket, a klónokat. Mivel a szokásostól eltérő célra szüretelik majd a szőlőt, így más tőketerhelés, metszés, érettség, szüreti időpont bukkan fel, mint az a csendes borok esetében szokásos. Hogy ezen a területen jót vagy maradandót alkossunk, nem egy-két évre van szükségünk, hanem igen sokra. És a végén még mindig ott lapulhat a kétely, hogy valójában jót készítettünk-e vagy nem, illetve, hogy megérte-e.

Milyen gyermekbetegségekkel találkozol?

Ha a csendes borokra gondolok, akkor a magas alkohol szint áll az első helyen, melyhez sokszor csúnya fa, nem megfelelő hordóhasználat társul. És hát a pincék és a hordók tisztátalanságáról is lehetne beszélni, ami a borhibákban is visszaköszön. A pezsgők esetében sokkal több probléma bukkan fel. A leggyakoribb a nem megfelelő termés. A csendes borok kóstolásakor ez azonnal kibukik. A pezsgőkészítés komoly technológiai hátteret igényel, ami csak keveseknek áll rendelkezésére. Ennek hiánya hibák sorozatát okozhatja. De az egyik legsúlyosabb gond az, hogy nincs meg a kellő türelem.

Megértem, hogy mindenki szeretné első pezsgőjét megkóstolni, de ne hágja át senki az íratlan szabályokat, s néhány hónap seprőn tartás után ne kóstolgassa a palackokat. Igaz, hogy Champagne-ban a nem évjáratos pezsgők kötelező minimális seprőn tartási ideje 12 hónap, de általában a két-három évet – sokszor jóval többet is - minden termelő és ház türelemmel kivárja. Ne felejtsük el, hogy ezekben a tételekben rezerv borok is vannak, nem is kevés, és sokszor egészen idősek is. Nálunk pedig a türelmetlenség mellett még a rezerv borok hiánya is jelentkezik. Ez aromaszegénységet, komplexitás hiányt eredményez, hiszen az autolízisnek esélye sincs arra, hogy végbemenjen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!