Megragadt a kékfrankos a franciák fejében

2015. június 05. 11:05

A kísérlet tárgya az volt, hogy mely fajták a legalkalmasabbak rozé készítésre. A kékfrankos bizonyult a legjobbnak a francia mezőnyben.

2015. június 05. 11:05
ifj. Dúzsi Tamás
Facebook

„Mai napi pozitív hír. Még egy-két éve volt egy kísérletünk a provence-i rozékutató intézettel. 16 ottani helyi fajtából és a tőlünk származó Kékfrankos szőlőből készítettek kísérleti borokat. A kísérlet tárgya az volt, hogy mely fajták a legalkalmasabbak rozé készítésre, a kékfrankos bizonyult a legjobbnak a francia mezőnyben.

Hétfőn - még jelenleg is tartó GiESCO konferencián (az a világ talán legfontosabb szőlészeti konferenciája) -, a provence-i rozékutató három rozét mutatott be: egy olaszt, egy provence-it és a mi kékfrankosunk. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nem holmi Blaufränkischként, vagy Lembergerként lett bemutatva, hanem a magyar nevén, Kékfrankosként, illetve franciásan »kékfranko«-ként. A telefonbeszélgetéseinkből kiderült mára már, hogy ez a magyar név nagyon megragadt a provence-i kutatók fejében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polgár Gyula
2015. június 06. 01:33
A Kékfrankos a vörös borok Trabantja.
Polgár Gyula
2015. június 06. 01:31
A Kékfrankos a vörös borok Trabantja.
bolá
2015. június 05. 21:44
Most akkor tölthetnétek belőle a poharamba!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!