A „zöldbáró” visszaszól

2015. július 29. 11:45

Arról beszélek ugyanis, hogy miként maradhat meg vidéki térségekben normális életminőségben az ember, hogy ne legyen pusztán a lakhelye miatt másod-/harmadrangú állampolgár a hazájában.

2015. július 29. 11:45
Sallai Róbert Benedek
Népszabadság

Tessék bátran megnézni, amit idáig képviseltem: helyi foglalkoztatás, minél nagyobb jövedelemmel az ágazatban dolgozóknak. Én igazán tudom, hogy ha az emberek jelentős részét megkérdezzük vidéken, mit szeretnének: 50 hektár állami földet 20 évre bérbe, vagy 300 ezres nettó fizetéssel stabil munkahelyet 10 évre. Tíz emberből nyolc-kilenc az utóbbit választaná.

Azonban a gond az, hogy a jelenlegi nagygazdaságaink túlnyomó többsége nem ilyen jövedelmeket biztosít, amellett, hogy alacsony foglalkoztatással dolgozik. Több száz hektáronként foglalkoztatnak egy főt, ami azt jelenti, hogy rendkívül rossz hatékonysággal hasznosítják országunk természeti erőforrásait. Vannak agrárágazatok, amelyek már 1-2 hektáronként képesek eltartani egy családot, és vannak pl. külterjes legeltetésre alkalmas gyepek, amelyek 100 hektáronként sem. Épp ezért a birtokpolitika legfontosabb minőségi indikátora nem a méret, hanem hogy hány főt képes foglalkoztatni hektáronként az adott lehetőségek (és termőképesség) mellett. Ez szinte (leegyszerűsítve) egy foglalkoztatott fő/aranykorona arány, ahol a minél kevesebb aranykoronán foglalkoztatott alkalmazott a jó, a támogatandó.

Persze Uj Péternek igaza van abban, hogy a kisbirtokrendszer nem záloga a vidéki jólétnek. Persze, hogy nem. Persze, hogy Mugabe nem tudott eredményt elérni, mert ha a három legfontosabb szabályozó tényező nem áll az ügy mellé (adópolitika, támogatáspolitika, jogszabályi környezet), akkor esélye nincs a családi gazdaságok önfenntartó gazdálkodási lehetőségeinek. De hazánk esetében arról van szó, hogy itt van egy halom pénz az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapban és részben még a strukturális alapokban is, amiből térkövezgetünk és falusi szökőkutakat csinálunk, miközben ez az, ami arra lenne, hogy az önfenntartóbb gazdálkodói rendszert létrehozzuk, és arra helyi ipart építsünk, és gazdasági függetlenséget (értsd: fenntarthatóságot) teremtsünk. A föld megműveléséhez szükséges gépek előállításával, a megtermelt javak feldolgozási eszközeinek előállításával és az egyéb jövedelemtermelési lehetőségekkel együtt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. július 29. 21:35
Hát sajnos a fidesz felosztotta az országot hűbéresekre és cselédekre. Aki nem nyalt segget, annak nem jutott föld. Ennyi. A földmutyi az egyik legnagyobb bűne ennek a maffiabrigádnak - Paks2 után közvetlenül.
puszika
2015. július 29. 17:47
Eh ,Sallai! Amit leírtál,az csak egy igen pici szelete a vidéknek. A szöveg még vitára sem alkalmas.Nagy idealista vagy te Sallai papíron vagy PC-n. Az élet teljesen más,nem lehet és nem is kell mindent egy kaptafára csinálni,mert az a kommunizmus. Bár az LMP-től az sem idegen.Sokan vannak a Sallaiak!!!!
atila68
2015. július 29. 17:45
Túrkeve Szolnok Karcag Debrecen életút után Sallai Róbert Benedek Budapestről azon elmélkedik, hogy vidéken nem élhet normális életminőségben az ember? Szerintem pont a nagyvárosokban nem élhet normális életminőségben az ember. Ennek semmi köze az Úniós fejlesztéspolitikához. Már ha van olyan amit annak nevezhetünk.
madarasi.abel
2015. július 29. 16:21
LMP programjából: " Magyarországnak a helyi gazdaságot megerősítő, többfunkciós mezőgazdasági modellre van szüksége. A zöld élelmiszergazdaságnak a természeti értékek megőrzésével nagyobb mértékű foglalkoztatást kell biztosítania, több embernek munkát és megélhetést adnia a lakóhelyen. A termelés ma is vegyes üzemszerkezetben folyik. A kisüzem-nagyüzem vitában a legfeljebb közepes méretű családi és közösségi gazdaságok, valamint a szövetkezés elfogadható. A földhasznosításban a művelési ágak arányain változtatni szükséges. A talajpusztulást meg kell fékezni, amennyire lehet, visszafordítani. Az alacsony feldolgozottságú alapanyagok tömegtermelését, a gabona- és élőállatexportot nem szabad tovább erőltetni. A helyes irány a feldolgozott termékek előállítása és azok kivitele, kiváló minőségben és csomagolásban. A cél, hogy Magyarország legyen Európa egyik meghatározó zöldség-gyümölcs beszállítója. A zöldségtermesztés esetén a biogázerőművek, illetve a fólia- és üvegházak, a gyümölcstermesztés esetén a termőalapok megújítása, a tájfajták felkarolása és a termésbiztonság növelése képezhet prioritást."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!