Iráni atom

2015. július 16. 09:18

Nem szívesen látok újabb és újabb atomhatalmakat a világtérképeken. Főleg akkor nem, ha a megjelölt területen olyan elborult elméjű rezsimek vannak hatalmon, mint az iráni.

2015. július 16. 09:18
Szabó Palócz Attila
Magyar Hírlap

„Az iráni atomprogramról megszületett megállapodás ugyanis azt jelzi, hogy nemcsak a világpolitikai, de a világgazdasági folyamatok is új irányt vesznek. Márpedig az oly sokat emlegetett arab tavasz kezdete óta az ilyen átalakulások folyamatosan a kiszámíthatatlanság irányába visznek bennünket is, oly mértékben, hogy a legtöbb esetben ki is csúsznak az irányítás alól. Lehet bambulni és nézni tétlenül, tehetetlenül, hogy merre haladnak a dolgok, s aki a legfőbb irányító szeretett volna lenni, épp az tárja szét a legesendőbben a karját, mintha nem értene az egészből – a fejleményekből – semmit sem.

Tehát csak reménykedhetünk abban, hogy az iráni atomprogramról megszövegezett egyezség fejleményei majd nem szabadulnak el legalább ugyanolyan mértékben, mint amit már többször is láthattunk az elmúlt időszakban. Nem is kell túl messzire visszanéznünk… Vagyis hogy a jó irányba indult dolgok, az első lépésben még pozitívnak tűnő eredmények egyszer csak nagyon rossz irányt vettek. Mert az lenne még csak az igazán negatív hatás.

Éppen ezért én nagyon is megértem – részben talán osztom is – azok félelmeit, akik arról beszéltek az egyezséget kommentálva, hogy annak még nagyon csúnya következményei lehetnek, ha Teherán atomhatalommá válik. Mert Irán továbbra is az atombomba kifejlesztésének előszobájában van – illetve még csak most lépett be oda igazán, térjünk majd vissza erre a témára akkor, ha kényelmesen el is helyezkedik és elkezd otthonosan mozogni e frissen mázolt falak között –, miközben a szankciók feloldásával anyagi forrásokhoz és akár fegyverekhez is juthat majd. A fokozatosság elve alapján. Az egyezmény ilyen megközelítésben ahelyett, hogy leszámolt volna a rezsim nukleáris ambícióival, az atomfegyverek terjedésének új korszakát nyithatja meg – mondják aggodalmasan. És ebben is van igazság.

Nem szívesen látok újabb és újabb atomhatalmakat a világtérképeken. Főleg akkor nem, ha a megjelölt területen olyan elborult elméjű rezsimek vannak hatalmon, mint az iráni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. július 16. 13:42
"Nem szívesen látok újabb és újabb atomhatalmakat a világtérképeken." Mert a régebbieket szívesen látja? Az atomhatalomság jelent csak jelentős biztonságot egy ország számára.
ÁrPi
2015. július 16. 12:43
Ne lepődjék meg senki ha akár Noam Chomsky-t idézem az EuroNews-interjúból: http://hu.euronews.com/2015/04/17/noam-chomsky-szakadek-fele-tart-a-vilag/ http://mandiner.hu/cikk/20150503_noam_chomsky_szakadek_fele_tart_a_vilag Noam Chomsky: “I’m in favour of the Iran negotiations but they are profoundly flawed. There are two states that rampage in the middle east carrying out aggressions, violence, terrorist acts, illegal acts, constantly. They’re both huge nuclear weapon states and their nuclear armorments. And their nuclear weapons are not being considered.” Isabelle Kumar: “And who exactly are you referring to?” Noam Chomsky: “The United States and Israel. IK Kikre utal pontosan? Noam Chomsky: Az Egyesült Államokra és Izraelre. A világ két atomhatalmára. Nem véletlen, hogy a legnagyobb közvéleménykutatók szerint, amelyek mellesleg amerikai cégek, nos ők azt mérték, hogy az emberek elsöprő többsége Amerikát tartja a világbéke legnagyobb kerékkötőjének. Más ország a közelébe se ér. Az pedig különös, hogy az amerikai média ezt nem hajlandó közzé tenni. Ettől persze az emberek véleménye nem változik.
tevevanegypupu
2015. július 16. 11:26
Nem Irán kezdett háborúba a Közel-Keleten maga hülye. Ezt sem tudja?? A világra az ISIS-r éppen Amerika szabadította rá..kis izraeli támogatással.
C.Dömötör
2015. július 16. 10:48
Régen volt az, hogy a MH ennyire mellé fogott. Ha az Irán elborult elméjű rezsim, akkor mit mondjunk Szaud-Arábiáról, Kuwaitról, hogy Izraelt ne is feszegessük. Irán nem támadott meg (eddig) senkit, hogy az érdekeit védi az természetes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!