Beszéljünk akkor most egy kicsit a rozéról

2015. augusztus 08. 08:33

A rozé a boripar Barátok köztje.

2015. augusztus 08. 08:33
Gazda Albert
Cink

„A rozékészítés országosan és általában nem több, mint a vörösborkészítés mellékterméke. Leszüreteljük a kékszőlőt, kicsit ázik, utána valamennyi levet leengedünk – a vörös is sűrűbb, tartalmasabb lesz –, megküldjük fajélesztővel, esetleg ilyen-olyan aromákkal és adalékanyagokkal, hűtve, koracél tartályban kierjesztjük, szénsavval palackozzuk, és meg is van a bornak nevezett nyári üdítőitalunk. Az öniróniára hajlamosabb termelők nem is titkolták soha, hogy a rozé végül is cash-flow bor.

Mi ezzel a probléma? Attól függ, honnan nézzük. A kínálatnak az összes létező kapitalizmusban az a dolga, hogy kielégítse a keresletet. Senkinek sem jut eszébe – jó, van, akinek igen, de az ilyesmit azért tekintsük csak elhajlásnak –, hogy tiltsuk be az RTL Klubot és a Barátok köztöt, pusztán azért, mert sokan fogyasztják, és semmilyen magasabb szintű – bár nehézkesen körvonalazható – értéket nem képvisel. Igen, pontosan ezt akarom mondani: a rozé a boripar Barátok köztje – de attól, hogy soha nem nézem azt a bárgyú szappanoperát, nem jut eszembe, hogy meg kellene köpködnöm azokat, akik szeretik. Nem vagyunk egyformák.

A magyar rozénak nincsenek gyökerei, hagyományai, a magyar rozénak nincs küldetése – a magyar rozénak csak fogyasztói vannak. Ők pedig nem a nagy hírű dűlők talajába karcolt verseket akarnak fogyasztani, hanem csupán egy viszonylag mérsékelten alkoholos italt – szódával vagy anélkül –, amitől felfrissülnek és amitől jókedvük lesz. Kb. ennyi az egész.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2015. november 10. 21:41
Melléktermék. Szervusz Albert, voltál itt is, de ha lehet ne gyere újra! Köszi!
puszika
2015. augusztus 13. 21:53
Gazduram! A szokásos magyar firkászbetegség.Írjunk valamit/adjuk el,tehát csak negatív jöhet számításba/amiről nem győződünk meg,nem járunk utána. Így van ez a rozéval is.Nem tudom mások hogyan csinálják,de bizony ismerek jó néhány olyan borászt/nem sztárok ugyan,de ha így haladnak, lesznek/akik hírnevüket védendő kiváló rozéborokat készítenek.És nem hallgatják el melyik dűlőből származik sőt fel is tüntetik címkéiken. Gazduram,a magyar bor imázsának további növelése érdekében csak fel kell fedezni ezeket a pincészeteket. Vegye a fáradtságot!! nem fog leesni a gyűrű az újáról!!
yanoo
2015. augusztus 13. 21:53
Kövezzetek meg, de én kedvelem Gazda írásait.Ez nem jelenti azt, hogy mindig egyet is értek velük, de jó tollú írónak tartom. Vannak rozé kedvelők és vannak akik nem szeretik, vannak akik fenntartásokkal fogyasztják, ha már...Erről szól a cikk. én sem vagyok oda a rozéért, de társaságban, ha nincs más, elmegy a rozé kis szódával.
GV0917
2015. augusztus 13. 21:53
A magyar rozé hasonlít az első világháború "pótkávé kockájához" vagyis ha van pótkávé- leni kell pót-bornak is! Vagyis a magyar rozé a pót-borok pót-bora- írta egyszer Pancsovics elvtárs.....Csakhogy a hadi Franck kávéba tettek ugyan cikóriát,de a a töltelék a szárított zergeszar- azaz a szárított zöldség nyomán/mischgeműze/ zerge bűze!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!