A 2013-as évhez hasonló lehet az idei a muskotály esetén Tokajban

2015. augusztus 18. 21:22

Második próbaszüretünkön vagyunk túl muskotályos szőlőben. Az eddigi adatok alapján hasonló év várható muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet!

2015. augusztus 18. 21:22
Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Tarcalkutató

„Második próbaszüretünkön vagyunk túl muskotályos szőlőben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen. Igyekeztünk az előző években is megfigyelt területeket mintázni, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek. Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az előbbi évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat.


A sárgamuskotály cukorfoka 14,15 és 17,9 magyar mustfok között változó. Mivel az előző évek ilyen korai időpontjáról még nincsenek adataink, amit hasonlíthatnánk a mostani mért értékekhez, nehezebb megítélni a szőlő idei fejlődését. Viszont, ha a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk, és egy trendvonalat húzunk, akkor az látható, hogy az idei cukortartalom tökéletesen bele illik a 2013-es év trendvonalába. Tehát az eddigi adatok alapján hasonló év várható muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet!


Ebben a száraz melegben jogosan merül fel, hogy a savtartalom »elég«, olyan mértékben lecsökken, ami már az alapanyag minőségét ronthatja. Nos, a trendvonalunk azt jelzi, hogy az idén a savtartalom még 4 g/l-el magasabb, mint 2013-ban, legalábbis a Bakonyi-dűlőben. Van, viszont, ahol már jelentősen lecsökkent.

Minden mintavételi helyen a vízhiány miatt a vártnál apróbb szőlőszemekkel találkoztunk. Több helyen már kisebb seregély csapatok is megjelentek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. augusztus 19. 08:09
Muskotály, munkásosztály, közmunkásosztáy. ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!