Gyors, pörgős feldolgozáson vagyunk túl

2015. október 16. 08:50

Mintegy 40 nap alatt be kellett takarítanunk a termést a kívánt magas minőség eléréséhez, ami mennyiségi tekintetben ráadásul 10-15 százalékkal még előzetes várakozásainkat is meghaladja. Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza értékelte a 2015-ös évjáratot lapunk felkérésére.

2015. október 16. 08:50
Liptai Zsolt
Mandiner.bor

Az előző év távlatában különösen nagy várakozás előzte meg a 2015-ös szüretet a Pannonhalmi Apátsági Pincészetnél! Az esztendő első fele a sokévi átlaghoz hasonlított, amit azonban száraz periódus követett. A nyár kifejezetten forró volt, ami jelentősen befolyásolta a szőlőtermesztést. Nagy különbség mutatkozott dűlőink között. Meleg dűlőink már-már aszálytüneteket mutattak, míg hűvösebb fekvésű termőhelyeink szőlői az agyagos, jó vízgazdálkodású bázisból nagyon szépen fejlődtek.

A kritikus időszak előtt szerencsére azonban mindig jött kellő mértékű csapadék.

Felgyorsult fejlődés

Összességében jó ütemben lehetett művelni szőlőskertjeinket, ahol a zöldmunkák óraszáma és a növényvédelmi alkalmak is alulmaradtak egy átlagos évhez képest. Kevesebb ráfordítással lehetett kialakítani szellős, jól kezelhető lombfalat s a jó ütemű virágzásnak köszönhetően szép, gazdag fürtzóna jellemezte a zsendülés állapotát.

Ezt követően a szőlő további fejlődése felgyorsult, majd az augusztus végi kánikulában stagnálni kezdett. A hősokkban a cukorgyűjtés nagyon lelassult s a korai fajtáknál a szüret közeledtét a savtartalom csökkenése jelezte leginkább.

Szeptember elején indult a szüret

A szőlő szedését szeptember 2-án kezdtük el a fűszeres tramini fajtával, amit a királyleányka szürete követett, mindezek pedig idei újborunk alapjai lesznek. A sauvignon blanc szőlő betakarításával zárult az illatos fajták sora, ami igazán meghálálta a hűvös fekvést az idei évben. Ezt követte rozészüretünk döntően pinot noirból, némi merlot-val, illetve cabernet franc-nal kiegészítve, ami szép, érett gyümölcsöket adott. Szeptember 20. utánra maradt a pinot blanc, chardonnay, olasz- és rajnai rizling szedése, egyszóval azoké az alapanyagoké, amelyeket a tavalyi évben szinte hiába vártunk. A hónapfordulóval került az ültetvényről a pincébe a pinot noir immár vörösbornak, majd október 8. és 12. között a merlot és cabernet franc is szedhetővé érett, megvillantva a „nagy vörösbor” ígéretét az alapanyagban.

Összegezve tehát a szőlőtermesztés oldaláról egy jól tervezhető-szervezhető évünk volt. A szüret közben lehulló két jelentősebb csapadékmennyiség bár alaposan megijesztett bennünket, végül kárt érdemben nem okozott. Egy gyors, pörgős feldolgozáson vagyunk így túl, ahol mintegy 40 nap alatt be kellett takarítanunk a termést a kívánt magas minőség eléréséhez, ami mennyiségi tekintetben ráadásul 10-15 százalékkal még előzetes várakozásainkat is meghaladja.

Az évjárat nyertesei

Borászati tekintetben az évjárat legnagyobb kihívása az optimális sav-cukor-arány megtartása volt. Mindez azonban nem csak a szüreti időpont helyes megválasztásában, de a borászati munkák során is komoly odafigyelést követel meg. Az eddigi kóstolási tapasztalatok alapján ugyanakkor kijelenthető, hogy a borász szemüvegén keresztül nézve a kierjedt, de még seprős újborok közül a sauvignon blanc, míg a már kipréselt vörösborok közül a pinot noir tűnik az évjárat nyerteseinek.

November elejéhez közeledve immár készül Szent Márton újbora, amelynek révén belekóstolhatunk a 2015-ös évjáratba, amit oly izgatottan várunk és amely igazán ígéretesnek mutatkozik! 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!