Az eddigi legizgalmasabb szüretemen vagyok túl

2015. október 23. 10:00

Fontos döntéseket meghozva, a szüreti ütemtervet többször megváltoztatva az utolsó két hétben sikerült ép állapotban megmenteni a termést, ami inkább egy evakuáláshoz hasonlított, írta lapunk felkérésére a 2015-ös szüretről Ludányi Balázs, a gyöngyöstarjáni Centurio Szőlőbirtok borásza.

2015. október 23. 10:00
Ludányi Balázs
Mandiner.bor

Az idei szüretet is nagy reményekkel vártam, mint ahogy az mindig lenni szokott; főleg a 2014-es évjárat kihívásai után. A reménykedés nem volt alaptalan, hiszen növényvédelmi szempontból - egy rövid lisztharmatnyomással teli időszakot leszámítva - nem volt kritikus a helyzet. A szüret kezdetéig (augusztus 31.) és első szakaszának lezárásáig a 2011-12-es évjáratok emlékképei villantak fel, minden a normál kerékvágásban zajlott. Azonban megérkezett a nem várt eső, nem várt mennyiségben; az ebben az időszakban mért átlagos mennyiség több, mint négyszerese hullott le. Volt olyan nap, hogy leesett 50 mm csapadék, aminek a Kalahári-sivatagban bizonyosan örülnének, de a Mátrában túlzóan sok(k) volt.

Ami jó hír: a szőlő jól reagálta le a kialakult helyzetet. Fontos döntéseket meghozva, a szüreti ütemtervet többször megváltoztatva az utolsó két hétben sikerült ép állapotban megmenteni a termést, ami inkább egy evakuáláshoz hasonlított.

Minden szőlőfajtát két-három ütemben szedtünk (október 13-ával bezárólag), és ami érdekes az az, hogy a szőlőben lévő beltartalom egy bizonyos ponton túl nem tudott koncentrálódni, a mustfok nem szállt el az égig. Hozamkorlátozott szőlőim leve minden esetben spontán erjedt (vagy még erjed); a „leg” kategóriába a diósi kékfrankost és cabernet franc-t, valamint a Fáy-dombról való hárslevelűmet sorolnám: részletgazdagság, gyümölcskoncentráció, csodálatos illataromák demonstrációja van bennük...

Ez 2015... Az eddigi legizgalmasabb szüretemen vagyok túl.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sittes
2015. október 24. 15:54
Gratulálok, Balázs! Hajrá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!