A kvótarendszertől Schengenig – egy hamis diverzifikáció csapdájában

2015. december 09. 13:14

Egy ordas hazugság leple alatt uniós és tagállami vezetők humanitárius köntösbe bújtatva olcsó munkaerővel látják el piacaikat, miközben lassan sikerül szétverni az uniós alapértékeket és a legfontosabb eredményeket.

2015. december 09. 13:14
ifj. Lomnici Zoltán
Mozgástér blog

„A kötelező befogadási kvóta nem megoldás, mivel a schengeni feltételek mellett nem realizálható, és összességében bátorítólag hat a bevándorlásra. A migráció serkentése egyre nagyobb bevándorlási-hullámot generálhat, a kvótarendszer jellegéből adódóan pedig egyre több uniós tagállamra helyeződne migrációs nyomás; ráadásul a kvótarendszer migrációkezelési hatékonyságával szembeni bizalom kialakítása is inkább a belső határellenőrzés visszaállításának irányába hatna, ez pedig Schengen végét jelentené. Arról nem is beszélve, hogy Juncker sem rejtette véka alá véleményét: szerinte, ha a bukik a Schengen-rendszer, bukik az euró is…

A helyzet tehát jelenleg úgy néz ki, hogy egy ordas hazugság leple alatt uniós és tagállami vezetők humanitárius köntösbe bújtatva olcsó munkaerővel látják el piacaikat, miközben lassan sikerül szétverni az uniós alapértékeket és a legfontosabb eredményeket. Ez a fajta diverzifikáció, mint közgazdaságtani fogalom ebben a relációban ugyanis szintén megosztást jelent, de ez nem kockázat csökkentést vonz maga után a befektetéseknél, hanem egyeseknek hasznot, másoknak pedig igazságtalan megterhelést jelentő kényszerelosztási rendszert.

Visszagondolva, amikor a luxemburgi Schengen városkájában, a Mosel folyón ringatózó Princesse Marie-Astrid hajó fedélzetén Németország, Franciaország, valamint a három Benelux-állam aláírták a vonatkozó egyezményt, a céljuk vélhetőleg a négy uniós szabadság kiterjesztése és nem lassú megfojtása volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2015. december 09. 17:33
Ott a gondom, hogy még csak nem is látják el olcsó munkaerővel a befogadókat. Szinte 100%-ban a szociális büdzsét merítik ki eddig semmit nem tettek a kalapba. Egyébként, ha csakugyan munkaerőt hoznának be akkor a menekült táborokban szakmák szerint toboroznák az embereket. Itt meg azt sem tudják ki jött, hogy hívják, ki fia borja, mi a végzettsége, akar-e, tud-e dolgozni.
tango47
2015. december 09. 17:09
Milyen egyszerű lenne, ha a migráncsok olyanok lennének, mint a krumplis-zsákok. Leteszik valahová és ott marad. Akkor még működhetne is a kvóta, de így nem.
Kommentelő
2015. december 09. 13:51
Senkit nem érdekelsz, csicska. De azt én is sajnálom, hogy Mo.-ra küldenek menedékkérőket, senkinek nem kívánom az orbanisztáni létet.
bookmark
2015. december 09. 13:48
Az olcsó munkaerő sem igaz, mert nem dolgozni jönnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!