Köszönjük, Magyarország!

2015. december 08. 19:37

Az izraeliek hálával és elismeréssel hallgatták Szijjártó Péter külügyminiszter beszédét, aki jeruzsálemi látogatásakor, november 16-án „irracionálisnak” nevezte az EU döntését, hogy címkézze a Ciszjordániából és a Golán-fennsíkról származó termékeket.

2015. december 08. 19:37
Ilan Mor
Népszabadság

„Izrael sajnálattal veszi tudomásul, hogy az EU politikai okok és a bojkottmozgalom által motiválva példátlan és diszkriminatív, az izraeli termékeket megkülönböztető lépésekhez folyamodik; épp akkor, amikor Izrael az összes polgárát veszélyeztető terrorhullám ellen küzd. Az izraeliek hálával és elismeréssel hallgatták Szijjártó Péter külügyminiszter beszédét, aki jeruzsálemi látogatásakor, november 16-án »irracionálisnak« nevezte az EU döntését, hogy címkézze a Ciszjordániából és a Golán-fennsíkról származó termékeket. Köszönjük, Magyarország!

Az izraeli termékeket megkülönböztető címkék nem segítik elő a közel-keleti békefolyamatot. Egyesek szerint a címkézés gazdasági hatása jelentéktelen lesz, és ez a lépés nem jelent bojkottot, de sok izraeli számára fájdalmas emlékeket idéz, amikor európai boltokban megkülönböz­tető címkéket látnak a zsidók által előállított termékeken. Különösen fájó, hogy csak Izraelt sújtja ez a bánásmód. Az EU kettős mércét alkalmaz. Több mint kétszáz más területi vita is folyik a világon. Az EU-n belül vagy annak szomszédságában is. Cinikus és alaptalan állítás, hogy ez pusztán technikai kérdés. Bár Iz­rael teljes mértékben tiszteletben tartja, hogy az EU-nak a saját ­vívmányait kell alkalmaznia, nagyon nehezen tekinthetne el attól a következtetéstől, hogy ez politikai lépés. Azt üzeni, hogy Izrael okolható a békefolyamat megrekedéséért, és ezért büntetést érdemel.

Izraelben nagyon nehéz elfogadtatni, hogy ez bármi módon segíthetne a béketárgyalások újraindításában. Az időzítés sem ­megfelelő, mert a Közel-Kelet forrong: Szíriában, Irakban, Líbiában és Jemenben is háború dúl. Ezek mágnesként vonzották az Iszlám Állam és a Hezbollah iszlamistáit, akik a civil lakosság válogatás nélküli mészárlá­sába kezdtek. Korábban sosem látott méretű menekültválság zajlik a szemünk előtt. Mindeközben az EU úgy döntött, hogy egy fogyasztóvédelmi törvény álcája alatt ­kvázi szankciókkal sújtja Izraelt, a régió egyetlen olyan államát, amely Európa eszméit követi és óvja. (...)

A címkézési ügy pusztán a figyelem elterelésére szolgáló fájdalmas lépés. Nem kétséges, hogy Európa jelentősen hozzájárulhat a közel-keleti békefolyamathoz, ehhez azonban félrevezetés és látszatintézkedések helyett szembe kell néznie a feladattal. A mostani lépések bizonytalanságot ébresztenek az EU jövőbeli szándékait és szerepét illetően, s akár az Európai Unió és Izrael Állam viszonyára is hatást gyakorolhatnak. A megfeneklett békefolyamat előrelendítése önmagában is épp elég hatalmas feladat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2015. december 09. 12:55
Amugy mi lett volna a cimke, netan sarga hatagu csillag matrica? es ez nem verte ki a tisztelt EU vezetok szemet? Annyira szalkavekonyra allitottak hozzank a mikroszkopot, hogy ekkora gerenda fel se tunik? Szijartonak amugy igaza van. Nem azert mert Izrael annyira szivunk csucske, hanem pl azert mert technikailag megoldhatatlan ellenorizni, hogy Izraelen BELUL honnan a faszbol jon valami, azt irnak ra amit ok akarnak.
Mindjárt
2015. december 09. 11:13
Kedves zsideszbolsik! Legalább azt ne próbáljátok lehazudni, patkány-csicskások vagytok. És persze nagyon ostobák is amikor zsidóztok :D
Tintamin
2015. december 09. 10:34
HAHHAHAHA, kurvaszarul eshet ez a habzó szájjal zsidózó fideszes agyhalottaknak:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
KannibálTatárÚr
2015. december 09. 10:20
"Mindeközben az EU úgy döntött, hogy egy fogyasztóvédelmi törvény álcája alatt ­kvázi szankciókkal sújtja Izraelt, a régió egyetlen olyan államát, amely Európa eszméit követi és óvja." Sajnos, nem Izrael követi Európa eszméit, hanem Európa Izraelét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!