Nem tudom milyen a Balaton bora

2016. január 14. 17:45

Egyértelmű, hogy olaszrizling, de hogy pontosan milyen szüreti időponttal kerül a pincébe, milyen borkészítési elveket kell ahhoz alkalmazni, hogy az évjáratról évjáratra a Balaton bora tudjon lenni, azt nem tudom. Interjú.

2016. január 14. 17:45
Figula Mihály
Vinoport

Mit gondolsz a Vörös Balaton koncepciójáról?

Édesapám mindig azt mondta, hogy majd akkor fogunk vörösborokkal foglalkozni, ha a fehérekkel már elértünk egy bizonyos szintre. A maximalizmusából kiindulva azt minőségi szintet soha nem érhettük volna el, ezért addig piszkáltam, amíg 1998-ban elkészítettük az első vörösborunkat, egy merlot-t Tihanyból. Édesapámnak egyetlen kikötése volt: csak akkor kerülhet palackba, ha képes hozni a termőhelyi karaktert. Végül a hihetetlen ásványianyag tartalom, ami itt rendelkezésünkre áll, a vörösbor esetében is megmutatkozott, sőt, teljes mértékben felülírta a fajtát. (...)

A balatoni vörös készítés ugyanakkor nem újszerű dolog: aki utánaolvas a borvidékeink történelmének, az láthatja, hogy a századfordulón az ültetvényeknek a fele volt fehér. Erre egyszerű a magyarázat: az első dombvonulat extra hő- és fénymennyiséget kap vissza a tótól, ami a fehérek esetében túl sok, ugyanakkor kiváló vörösek készítésére ad lehetőséget. (...)

Az összefogásról, az egységes marketingfellépésről nagyon sokan beszéltek idén a Balatonnál, ebből lett például a BalatonBor. Erről mi a véleményed?

Én még nem tudom, milyen a Balaton bora. Az egyértelmű, hogy olaszrizling, de hogy pontosan milyen szüreti időponttal kerül a pincébe, milyen borkészítési elveket kell ahhoz alkalmazni, hogy az évjáratról évjáratra a Balaton bora tudjon lenni, azt nem tudom. 

23 éve végezzük ezt a munkát – szerintem ez kevés ahhoz, hogy ezt a borvidéket meg tudjuk fogalmazni. Állandóan figyeljük a dőlőket, parcellánként szüretelünk, most kezdjük megtalálni az optimális szüreti időpontot, de mindez nem elég ahhoz, hogy egyetlen karakteres borát kiválaszthassuk a területnek. Én még adnék ennek egy kis időt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunmohikan
2016. január 16. 19:01
A Figula pincészet 2014-es olaszrizlingje remekmű. Azt halottam, hogy mivel nem volt 2014 jó évjárat, így nem készült dűlő szelektált bor, s ez emelte meg az alapbor minőségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!