Magyar borok a lengyel Lidlben

2016. február 22. 09:39

Összességében csalódást keltő a kínálat. Vannak köztük ihatatlan borok, Ausztriában palackozott félédes zombik, kénszagú csontvázak a posztkommunista szekrényből.

2016. február 22. 09:39
Wojciech Bońkowski
Művelt alkoholista

„A lengyel Lidlben magyar borok akció fut. A kínálatban 24 bor szerepel 700-5000 Ft közötti áron. A tavalyi borvásár az egyik legsikeresebb volt a Lidl akciók történetében, ami kivívta a szaksajtó és a borbloggerek elismerését is. Első ránézésre a mostani felhozatal hasonlónak tűnik, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy ezúttal egy 5 puttonyos aszút is kínálnak. Nincs ellenben egyetlen 19.99 zlotynál (1400 Ft) olcsóbb száraz vörösbor sem, ami egyértelműen elhibázott kereskedői lépésnek tűnik. Ez az egyik zavaró elem.

A másik, a félédes és félszáraz borok magas aránya: hat fehér plusz két vörös. Minek ennyi? Az édes bor-lobbi harcolta volna ki a szélesebb választékot? Erősen kétlem. És az sem valószínű, hogy van körükben fizetőképes kereslet 19.99 zlotys (1400 Ft) borokra. Az átrendeződés azzal a következménnyel járt, hogy a valódi borrajongók számára érdekesnek számító borok választéka erősen leszűkült. Szintén furcsa, hogy a Lidl korábbi gyakorlatával szemben a tavalyi sikeres akció mezőnyéből alig tartottak meg valamit. Három édes tokaji és a Bárdos Muskotály maradt hírmondónak. Ez persze nem bűn, de nem lett volna okosabb a tavalyi slágereket - Dereszla Furmint és Takler Merlot - megtartani? A 2016-os utódaik nagyon halványnak tűnnek hozzájuk képest.

Összességében csalódást keltő a kínálat. Vannak köztük ihatatlan borok, Ausztriában palackozott félédes zombik, kénszagú csontvázak a posztkommunista szekrényből. Mostanáig a Lidl ütőkártyája az volt, hogy az alsó polcra is gondosan válogattak; közvetlen vetélytársaival, a Biedronkával és a Tescóval ellentétben a Lidlben ritkán sóztak az emberre igazán rossz bort. Ezúttal azonban megzavarodott az iránytű. Információim szerint a Lidl Lengyelország szomeliéje nem kapott beleszólást a választék kialakításába, a szortiment zöme más országok beszerzői által visszautasított borokból áll. Ez meglátszik a minőségen.

Mindazonáltal akad néhány érdekesebb tétel. A keresztmetszet a magyar borvidékek szempontjából reprezentatívnak mondható: Tokaj, Eger, Villány, Szekszárd, Somló, Balaton, és nem egyet közülük jónevű borászat képvisel (Royal Tokaj, Dereszla, Gál Tibor és Vida Péter). A minőség egyenetlen, de akad néhány bor, amit érdemes megvásárolni. Olvasóink érdeklődése az akció iránt azt mutatja, hogy a szupermarketeknek érdemes lenne bővíteniük a magyar borválasztékot, ha egy mód van rá, ennél magasabb minőségi szinten.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2016. február 25. 13:13
A kritikus beszkennelte a Lidl magyar borkatalógusát: http://winicjatywa.pl/wp-content/uploads/2016/02/lidl_znad_balatonu_i_tokaju_2016_%E2%80%93_gazetka.pdf
Arma Gedeon
2016. február 25. 13:04
Picit túloz, de van benne igazság. Szerintem téved az ausztriai palackozással, talán a Weinhaust vélte annak, az sajnos tényleg van a kínálatban. Általában másfélszer annyiba kerülnek, mint a magyar Lidlben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!