Méregkeverők

2016. március 06. 20:31

A francia mezőgazdaságban vajon hol használják fel a legtöbb növényvédő szert? Bordeaux környékén, Gironde megyében, a méltán híres borvidéken.

2016. március 06. 20:31
Pósa Tibor
Magyar Idők

„Tavaly több tudományos kutatócsoport egybehangzóan azt jelentette, hogy a szőlő olyan »ősi« betegségei ellen, mint a peronoszpóra, a lisztharmat vagy a szürkerothadás, egyre hatástalanabbak a rendelkezésre álló növényvédő szerek. Alaposabban permetezünk, még sincs semmilyen hatása – ez a gazdák véleménye. Hát persze hogy a bortermelők minden eszközzel meg akarják védeni a csodálatos nedűt adó fürtöket!

Bordeaux francia nemzeti kincs. A borgazdálkodástól nem lehet elválasztani a környéket: a bortermelés a megye 542 településéből 441-ben meghonosodott. A mezőgazdasági művelésbe bevont területek majd nyolcvan százalékán szőlőtermesztés folyik. Mintegy háromszáz bortársaság pincéiben évente együttesen ötmillió hektoliter vörösbort állítanak elő, amely világszerte négymilliárd euróért talál vevőre. A térségben a borkultúra a legnagyobb munkaadó is: mintegy 6600 szőlőtermesztő talál állást az ágazatban.

Érezhetjük, hogy milyen nagy fába vágta a fejszéjét az, aki ebbe a mezőgazdasági iparágba akar belekötni. »Semmi újat nem mondott a televíziós műsor – jelezte a Sud Ouest című helyi lapnak Bernard Farges, a bordeaux-i bortanács elnöke. – A probléma már régóta ismert, és azon vagyunk, hogy ezt orvosoljuk.« Farges szerint az adás – amely igen jó nézettséggel ment: hárommillió nézőt vonzott a készülékek elé – főleg az agrokémiai ipar óriásait vette célba. »Természetesen nem lehet megfeledkezni azokról, akik bizonyos vegyszerek miatt vagy téves használatuk következtében megbetegedtek, de ilyen esetek jóval kisebb számban fordulnak elő, mint korábban« – állította a borászati szakember.

A tüntetők mintha más véleményen volnának. Nem egy közelmúltbeli esetet felsoroltak, amikor olyan szőlőmunkások fordultak bírósághoz kártérítési perrel, akik évekig vegyszerekkel dolgozva rákos megbetegedést kaptak. A perek nagy része még folyamatban van. 2014-ben előfordult olyan eset is, hogy a szőlőtáblákhoz közel fekvő iskolából 23 gyermeket és tanárukat kellett mérgezési tünetekkel kórházba szállítani. Az egyik falusi tüntető elmondta azt is: vannak időszakok, amikor a vegyszer szaga annyira érződik a levegőben, hogy inkább behívja az udvaron játszó unokáit. Tavalyelőtt indult egy per, amellyel szakmai betegségek listájára való felvételt kértek a vegyszerkezelések következtében megbetegedettek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!