Óda egy dobozos borhoz

2016. április 30. 12:37

Egy strasbourgi romatelepen dolgozó civil szervezet által rögtönzött ebéden valami olyasmi történt, aminél franciábbat elképzelni se lehet.

2016. április 30. 12:37
Bukovics Martin
Mandiner.bor

Kedden és szerdán Strasbourgban voltam, hogy saját szememmel is meggyőződjek arról, milyen az, amikor egy civil szervezet a helyi önkormányzattal együttműködve több, kevesebb sikerrel, nagy küzdelmek árán megpróbál valamit tenni a városszéleken, helyenként áramhoz való hozzáférés nélkül, lakókocsikban élő romák integrációjáért. Erről a Mandineren a későbbiekben még részletesen be fogok számolni, egy aprócska borhoz kapcsolódó részletet azonban külön ki szeretnék emelni.

Mert annyira jellemző, és mert annyira tetszik.

A szerdai napon a strasbourg-neuhofi reptér melletti Polygone-negyedben élő romák életkörülményeinek javításáért küzdő Lupovino nevű civil szervezetnél jártam. A név ne tévesszen meg senkit, nem egy olasz farkaskolóniának a borairól van szó, a Lupovino név a „lutte pour une vie normale - Küzdelem egy normális életért” rövidítése.

A civilek nemcsak történetekkel, hanem egy szerényebb ebéddel is vártak.

Ám mielőtt erre rátérnék, felidéznék egy novemberi Mandiner-hírt:

„Protokollbeli nézeteltérés miatt elmarad az iráni és a francia elnök jövő hétre tervezett párizsi munkaebédje. Teherán ugyanis azt kérte az Elysée-palota protokollosaitól, hogy egyáltalán ne legyen bor az asztalon. Franciaország a köztársasági hagyományokra hivatkozva elképzelhetetlennek tartja a kérés teljesítését. Az RTL kereskedelmi rádió értesülése szerint azonban a tervezett munkaebédet az iráni fél lemondta, miután a francia protokollnak megfelelően az ebéden a legjobb francia borokból szolgáltak volna fel, pedig az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást. Párizs jelezte, hogy azért nem tud eleget tenni az iráni kérésnek, mert az Elysée-palotában rendezett minden hivatalos ceremónián felszolgálnak francia borokat, akkor is, ha muzulmán vallásúak a vendégek. A borból természetesen nem kötelező inni.

És akkor mutatnék egy képet az ebédünk italos asztaláról.

Vin de France. Vive la France.

(És ne tévesszenek meg senkit a bag in box csomagolás iránti előítéletek: a bor minőségével semmi gond nem volt.)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. július 30. 19:40
Igen, de mégis kisebbet, mint a glükóz.
még fokozza
2016. május 03. 18:40
"lakókocsikban élő romák integrációjáért. Erről a Mandineren a későbbiekben még részletesen be fogok számolni" Ne törd magad. Nem muszáj.
Békanász a hasadon
2016. május 03. 18:40
Nem köll ahhoz alkohol neki.
Békanász a hasadon
2016. május 02. 11:26
Nálunk is csak az SZDSZ-nek - leánykori nevén Ávónak - volt fontos közibénk telepiteni őket. Na persze nem maguk közibé, bár nem egy ávós-cigány házasság köttetett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!