Tények és adatok 2.

2016. május 07. 17:15

A Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány törvényesen képez tartalékot. Ebből fedezzük folyó kiadásainkat, amikor (ahogy idén is) a bevételek, támogatások késve érkeznek.

2016. május 07. 17:15
Budapesti Fesztiválzenekar
Budapesti Fesztiválzenekar

„2000 óta a Budapesti Fesztiválzenekart egy közhasznú alapítvány működteti, amelynek auditált gazdálkodási és szakmai beszámolói folyamatosan elérhetőek a zenekar honlapján. Gazdálkodása nem vethető össze az államilag fenntartott zenekarokéval, amelyek más elven működnek.

Mint minden felelős gazdálkodást folytató alapítvány, a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány is törvényesen képez tartalékot. Ebből fedezzük folyó kiadásainkat, amikor (ahogy idén is) a bevételek, támogatások késve érkeznek. A tartalék biztosítja a folyamatos fizetőképességet, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy 4-5 évre előre tudjunk tervezni, s így sikeres szereplői legyünk a nemzetközi piacnak.

Az elmúlt években a non-profit Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány az alapítványi tőke reálértékének megőrzésére és tartalékképzésére fordította nyereségét. A költségvetés egyik évben nyereséges, a másikban veszteséges, a BFZ napokban nyilvánosságra kerülő tavalyi mérlegéből kiolvashatóan a 2015-ös évet 167 millió forintos deficittel zárta.

A Fesztiválzenekarhoz hasonlóan elismert, közhasznú, non-profit szervezetként működő amerikai zenekarok, mint a Bostoni Szimfonikus Zenekar, a New York-i Filharmonikus Zenekar és a Los Angelesi Filharmonikusok tartaléka mind meghaladja a 100 millió dollárt, míg a BFZ-é ennek töredéke, 1 milliárd 42 millió forint (3,8 millió dollár).”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lofejazagyban
2017. május 22. 17:02
A bostoni és egyén amcsi zenekarok állami pénzt tartalékolnak?
Nomine
2017. február 19. 01:56
Tenyleg? Es Izrael akkor mi????
balbako_
2016. július 11. 21:31
Évi 3 milliárd és ez még kevés? Mert erről nyüszített a fő Fischer, mert ez egy klán. Most számoljuk át lélegeztetőre?
catalina9
2016. június 29. 18:12
A médiatörvény miatti uniós aggályok és Fischer Iván sikere a külföldi lapokban. …"Ki tudhatta, hogy az EU-elnökség váltása ennyire szórakoztató lesz" - írta elismerően az Artsdesk.com a Fischer Iván vezényelte koncertről, amelynek zenebarátokhoz való dallamos közelsége és vidámsága mögött politikai üzenetet is sejtett a kritikus..." ki hinné?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!