A precíz

2016. június 29. 11:58

Távolról mennyországnak tűnt Tokaj. Érdekesnek látszott az itteni élet és a fő téma, a bor is. Minden a szabadságról szólt és ez különösen vonzott.

2016. június 29. 11:58
Szokolai Ákos
iMád

„Mindent saját kézzel végzek, de a szőlészeti munkában Toplenszki Teréz és Peti fia komoly segítségemre vannak. Nélkülük nem lennék sehol. Nekem a szőlőmunkás az igazi sztár! Aki ezt nem érti, annak ajánlom, hogy próbálja ki nyáron negyven fokban a szőlőmunkát. Büszke vagyok a 2013-as Szent Tamásból készült aszúmra. Szeretem szerzői aszúmként emlegetni. Alapbora hárslevelűből készült, az aszúszemeket pedig a Makoviczáról szedtük hozzá. Ezerötszáz palacknyi a tétel.

Budaházy Péterrel, a birtok tulajdonosával nagyon jó a viszonyunk. Teljes alkotói szabadságot élvezek. Péter a többségi tulajdonosa - az általa ismét magyar kézben lévő - Hélia-D kozmetikai cégnek. Tokaji Aszús termékcsaládjukba is a mi pincénkből kerül a krémbe az aszú, bár ez még az én időszakom előtti 2010-es évjárat gyümölcséből készült. 

Négy éve kerestünk Gabóval egy házat, mígnem tavaly augusztusban sikerült vennünk egy kétszáz éves klasszikus épületet Tarcalon széles faoszlopos tornáccal, faragott kővel kirakott pincével. Építészek is elirigyelték tőlünk, mikor megtudták, hogy birtokon belülre kerültünk. Bár kiváló alapállapotú házról beszélünk mégis volt mit helyrehozni rajta. Állítólag a polgármester hivatalaként szolgált az épület hajdanán.

Jók a téli szürke napok is. Csak kívülről nézve tűnik eseménytelennek az itteni téli élet. Nem csak régi filmeket lehet nézni, de ilyenkor lehet igazán befelé fordulni és magunkkal ismerkedni. Kimenni a Szemere tetőre a ködben, olyan mintha repülőn ülnénk a magaslaton, ahogy nincs körülöttünk semmi. 

Büszke vagyok, hogy Mádi Körös borászat vagyunk. Lenkey Géza és Szepsy István borai egyaránt inspirálnak. Az eddigi tapasztalatok alapján érezni, hogy megvan a követendő irány. Tokajt nem egyszerűen nemzeti, hanem a világ kincsének tartom. Nem véletlen, hogy a nemzetközileg ismert borászati cégek is ide fordultak a kilencvenes években. Annyira egyedi, hogy az egész világgal meg kell osszuk adományait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!