A bőr színe

2016. július 09. 09:30

Ha azt kutatjuk, hogy mi állhatott az esetek hátterében Louisianában, Minnesotában és Dallasban is, akaratlanul is a rasszizmusra vezethető vissza mindez.

2016. július 09. 09:30
Szabó Palócz Attila
Magyar Hírlap

„Azt, hogy a dallasi merénylők egyesével szedegették le a rendőröket, nyugodt lélekkel mondhatjuk bosszúnak vagy önbíráskodásnak is… De ha azt kutatjuk, hogy mi állhatott az esetek hátterében Louisianában, Minnesotában és Dallasban is, akaratlanul is a rasszizmusra vezethető vissza mindez. Abban az Egyesült Államokban, amelynek vezető politikusai oly érzékenyek »a világ rezdülésére«, és »aggodalmukat fejezik ki«, ha valami nem úgy alakul, ahogyan azt a tengerentúlon elképzelik. Ahogyan tette azt, emlékezetes módon, még külügyminiszterként a jelenlegi elnökjelölt-aspiráns Hillary Clinton is. Remélem, most is élénken figyeli a híradásokat – mondhatni: rajtunk tartja a szemét –, mert meg aztán igazán sokmindenbe beleszólhat teljesen illetéktelenül. Aggódhat azért is, hogy mi lesz az előállított »ligetvédőkkel«, akiket történetesen úgy vitt el a magyar rendőrség, hogy a hajuk szála sem görbült meg, pedig ellenálltak az intézkedésnek. Ami, mondjuk, másfelé meg nem jelent egy életbiztosítást…

És van, ahol számít a bőrszín is. Fekete vagy fehér, mindegy is talán (mert csak esete válogatja). A 21. században, 2016-ban Földünk legerősebb katonai nagyhatalmában; abban az országban, amely kisajátította magának a jogot, hogy a felsőbbrendűség érzésétől vezérelve a világon bárkit és bármikor kioktasson demokráciából; és ha érdekei azt kívánják, akár fegyveresen is exportálja a maga, valljuk be, az utóbbi huszonöt esztendőben igencsak lerongyolódott, szerencsétlen módon elsilányított demokráciáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2016. július 10. 20:32
Pedig nálunk hogy szeretik a rendőrök a feketéket...
Aranykor
2016. július 10. 14:13
Én azért a rasszizmus mellet mást is látok itt. Valahogy olyan táblákkal tüntettek az afro-amerikaiak, hogy azok az ő utcáik, mint a muszlimok a nogo-zónákban. Tehát ők sem akarják elfogadni a fehérek által alkotta törvényeket. Akkor meg mit akarnak? Szabadon erőszakolni a nőket, szabadon drogozni, szabadon intézni a bosszú ügyeiket, tehát szabadon ölni stb. Éppen a dallasi nevezetes rendőrgyilkot is nemi erőszak miatt függesztették fel a hadseregből, és még nem is egy fehér nőre szállt rá. Tehát ezt rasszizmussal nem lehet magyarázni, az csak a dolgok elkenése, és az amerikai törvényeket tisztelő afro-amerakaiknak is árt.
Mich
2016. július 09. 12:59
Ki kéne már mondani, hogy Amerikában elsősorban a 'négerek' képviselik a rasszizmust... ...és akkor sok hír a helyére kerülne.
KannibálTatárÚr
2016. július 09. 12:26
Rendőrségre hirdetnek állást Amerikában. Bill is jelentkezik. A felvétel elött beszélgetnek vele: Hogy állunk a rasszizmussal? Rasszista nem lehet rendőr! Én rasszista? Két dolgot ki nem állhatok az életben: a rasszizmust és a négereket. Mivel Bill nem rasszista, felveszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!