Nemzeti populizmustól a szociális populizmusig – avagy mit tehet az ellenzék osztogatás idején?

2016. december 07. 21:50

Az ellenzéki pártnak pedig nem marad más lehetősége, mint a kommunikáció; ami viszont koránt sincs a „kézzel fogható adománnyal” szemben bukásra ítélve. Amilyen olcsó a szó, annyira hatékony játékszer, és épp olyan hatásos fegyver is lehet.

2016. december 07. 21:50
Madlovics Bálint
Magyar Narancs

„Kevés olyan állampolgár van, és az alsóbb néprétegekben talán még kevesebb, akik ne örülnének jövedelmük növelésének. Általánosabban fogalmazva egyszerűen arról van szó, hogy a populizmus népszerű dolog – sőt, alkalmasint épp ez a lényege. E tulajdonsága miatt viszont komoly fejtörést okozhat egy pártnak, aki szembehelyezkedik egy szociális populistával. Lehet-e, illetve érdemes-e kritizálni valakit, aki népszerű dolgokat mond? Külön nehezíti a helyzetet, ha az előbbi ellenzéki, az utóbbi pedig kormánypárt, hisz ebben az esetben a kormány nem csak beszél, de cselekszik is: elkezd, mint a Fidesz is, osztogatni. Az ellenzéki pártnak pedig nem marad más lehetősége, mint a kommunikáció; ami viszont koránt sincs a »kézzel fogható adománnyal« szemben bukásra ítélve. Amilyen olcsó a szó, annyira hatékony játékszer, és épp olyan hatásos fegyver is lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2016. december 09. 09:29
"Amilyen olcsó a szó, annyira hatékony játékszer, és épp olyan hatásos fegyver is lehet.” Hazug, hiteltelen szájból nem fegyver hanem "öntökön lövés"
Wazav
2016. december 08. 14:39
Bálint, egy olyan társadalomban, amely egyelőre a Kádár-korszak vezérimádatában él, nem lehet. Olyan populista percemberek fogják meghatározni a választásokat osztogatással és értelmetlen egymásra ígérgetéssel, mint Medgyessy vagy Orbán. Mandiner olvasók, Kim Dzsong Un csak akkor lesz büszke rátok, ha ezt a bejegyzést downvote-oljátok.
Megtalálta
2016. december 08. 11:53
"Ez az ellenzék feladata a következő másfél évre: fölépíteni egy világos identitást, egy baloldali világképet." Hát ... sok sikert. Alapvetően azért már sikerült felépíteniük baloldali identitást néhány fontos kérdésben. Például, hogy a bevándorlás szerintük nem veszély, hanem lehetőség, illetve a bevándorlás támogatása egyfajta morális kötelesség. Aztán a Fidesz szociális populizmusára is meglehetősen egyértelmű baloldali válaszok születtek, egyelőre leginkább keveslik azt, amit a Fidesz szétoszt. Szóval ebből lehet, hogy lesz valamiféle identitás, de hogy többség is legyen, az már eléggé mission impossible, pláne 1,5 év alatt.
Onurisz
2016. december 08. 11:51
Na de mit mondanál barátom, az ellenzéki párt(ok) helyében, most? Mert ilyen lózungokat, üres okoskodásokat bárki le tud írni. De mit lehet mondani ellenzékből olyan osztás esetén, amely nem borítja fel a költségvetés egyensúlyát? Azután, hogy éveken keresztül minden nap gazdasági összeomlást vizionáltak. Jobb, ha hallgatnak, és átgondolják az egész eddig követett politikájukat. Nem könnyű dolog ez. Ha 2002 őszén a Medgyessy-féle ötvenszázalékos béremelésnél a Fidesz nem azt mondja, hogy egyetért és ő teremtette meg a béremelés fedezetét, hanem azt, hogy ilyet nem szabad csinálni mert rendkívül kockázatos, ugyanis felboríthatja a költségvetés egyensúlyát, s inkább kisebb lépésekben történjen közalkalmazotti béremelés - akkor már 2006-ban nyerhetett volna, mert hiteles marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!