Hosszan tartó hideg - meddig bírja ezt a szőlő?

2017. január 24. 10:07

A jó karban lévő, nem kizsigerelt, egészséges szőlő meglepően jól bírja a hideget. Az ember nem is gondolná, de a hegyoldalon akár 6 fokkal is melegebb lehet, mint az ültetvény lábánál.

2017. január 24. 10:07
Kovács Antal
Pinceáron

Az utóbbi pár évben talán már el is szoktunk attól, hogy a tél az hideg. Az idei tél pedig nagyon hideg. A meleg szobában mi könnyen vagyunk - poharunkban az előző évek gyümölcse, de hogyan bírja ezt a tartós hideget kint a szőlő?

A rövid válasz az, hogy meglepően jól, nem is létezhetnének különben száz éves tőkék, márpedig léteznek. (például Ráspinál, ha esetleg nem látta, ebben a videóban ezekről a tőkékről is szót ejtünk)

A teljes képnek azonban több árnyalata is van:

A jó karban lévő, nem kizsigerelt, egészséges szőlő meglepően jól bírja a hideget. Andrási Laci (Somló Kincse Kézműves Kispince) barátom elmondása szerint -16 Celsius fokig nincs gond, akkor sem ha a hideg tartósan fennáll. Ugyanakkor nem csak a növény aktív időszakában nem mindegy, hogy hova telepítették, de ennek télen is komoly jelentősége van a szőlőre nézve. A völgyek, és úgy általában a mélyebben fekvő területek, ahová a hideg levegő “lefolyik”, esetenként meg is reked, az már bizony veszélyes lehet a növényre. Az ember nem is gondolná, de a hegyoldalon akár 6 fokkal is melegebb lehet, mint az ültetvény lábánál. Most természetesen magyarországi értelemben használva a “hegy” kifejezést, most nem az Alpokról van szó…

A tartós hidegnek ráadásul van egy jótékony oldala is - megtizedeli a rovar kártevőket, főleg azokat, amelyek az elmúlt évek meleg időjárásának köszönhetően délről támadnak.

Már megint az öregek:

Régen aszerint is válogatták a fajtákat, hogy azok mennyire bírják a fagyokat, az alacsonyabban fekvő területekre - felhasználva a több száz éves tudást és tapasztalatokat - a téli fagyokat jobban tűrő fajtákat telepítettek, ellenben hegyoldalak összefüggésében jóval szabadabban gondolkodhattak. Ma sokan feledik ezt a tudást, és ebben is mindent felülír, hogy mi piacos, mi eladható, a többi szinte egyáltalán nem is számít.

*

Részlet a Pinceáron borkereskedés hírleveléből.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!