Székelyföld több mint hátország

2017. március 12. 13:01

Stratégiaváltásra van szükség, amely Székelyföldet is a modernizációs centrumok közé emelné, ahonnan minták sugároznának ki más, magyarok által lakott erdélyi régiókra is. Interjú.

2017. március 12. 13:01
Bakk Miklós
Magyar Idők

– Hogyan alakult a tervezet társadalmi, illetve politikai és civil szervezetek általi fogadtatása?

– Úgy érzékelem, hogy a Székelyföldben való gondolkodás a távolabbi centrumokban nem igazán tűnik fontosnak. Részben még mindig tartja magát a dualizmus korából származó gondolkodásmód, miszerint Székelyföldnek a fejlődő erdélyi nagyvárosok, Kolozsvár, Brassó, Temesvár etnikai hátországának kell lennie. Stratégiaváltásra van szükség, amely Székelyföldet is a modernizációs centrumok közé emelné, ahonnan minták sugároznának ki más, magyarok által lakott erdélyi régiókra is.

- Alkalmazhatók a székelyföldi minták az ottanitól alapvetően eltérő etnikai, demográfiai, önkormányzati környezetben?

– Sok probléma oldható meg Székelyföldön úgy, hogy az intézményesítés révén a megoldás máshol is alkalmazható legyen. Megvalósítható például egy nyelvi-szakfordítói közszolgáltatás, amely magas szakmai színvonalon támogathatná az önkormányzatokban, hivatalokban a hivatalos kétnyelvűséget. Egyelőre ugyanis a törvény által engedélyezett kétnyelvűséggel sem élünk, talán azért, mert egyelőre nem létezik koncentrált, magas szakmai színvonalú fordítói kompetencia, amely létrehozná és életben tartaná a szükséges magyar közigazgatási szaknyelvet. A két székely megye, Hargita és Kovászna társulásában létrehozandó szakszolgálat biztosítaná a professzionális fordításokat, a szinkrontolmácsolást, magyar nyelvű önkormányzati honlapok előállítását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2017. március 13. 15:37
Nem kiegyezni akarnak a románok, hanem véglegesen győzni(felszámolni az erdélyi magyarságot, mint a többieket). Én itthon maradok!
Vampire
2017. március 12. 13:30
Székelyfõld elønye a hátránya-az elmaradottság segitett megørizni a hagyományokat és az õnellátás csodás tudományát-ahonnan majd ujjáèleszthetø lesz amikor a zsicik uralmi meggondolásból a technikai civilizàciót reánk rogyasztjàk..
SilentBob
2017. március 12. 13:17
„Egyrészt Marosszék magyar nyelvjárása... a Pozsony vidéki magyar nyelvjárásokkal mutat hasonlóságot, s Moson felé is húz. Másrészt Marosszék magyar nyelvjárása feltűnően hasonló az Őrség és a mai Dél-Burgenlandban levő Őrvidék nyelvjárásaihoz is. Egy másik nagy történeti-nyelvjárási összefüggés az egykori Telegdiszék (a későbbi Udvarhelyszék) és Baranya, valamint az egykori Valkó megye (az utóbbi maradványa például a szlavóniai nyelvjárássziget: Szentlászló, Kórógy, Haraszti, Rétfalu (Eszéktől délre) magyarságának nyelve között mutatható ki. ... A legkeletibb székelyek nyelvjárása az Őrvidék és az Őrség nyelvével mutat hasonlóságot.” A legérdekesebb párhuzam éppen ez utóbbi: „A nyugati magyar nyitódó diftongusok megvannak a külső székelységben: Kézdi- és Sepsiszéken.”
exfahrenheit
2017. március 12. 13:11
"modernizációs centrumok közé emelné, ahonnan minták sugároznának ki más, magyarok által lakott erdélyi régiókra is." még mindig inkább, mint a honi magyarok sorsába való beleszólásra..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!