Dijsselbloemok alkonya?

2017. április 03. 09:45

A dél-európaiakkal szembeni rasszizmus csupán betetőzése annak a dicstelen „harmadik” útnak, amit a kaviár-baloldal az elmúlt húsz évben bejárt.

2017. április 03. 09:45
Schiffer András
Schiffer András
Reflektor

„Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, aki egyúttal az Eurogroup elnöke is, a minap interjút adott a FAZ-nak és -egyebek mellett- azt állította: a dél-európai országok azért adósodtak el, mert elverték a pénzt piára és nőkre. Antonio Costa, portugál baloldali miniszterelnök rögtön kiakadt, rasszistának nevezte és lemondásra szólította fel Dijsselbloemot. Dijsselbloem már 2015-ben, a görög adósságválság csúcsán egyértelművé tette, mit gondol Európa jövőjéről. Európa urai az ő hangszerelésében vették semmibe a görög népakaratot és kényszerítették a Ciprasz-kabinetet a megszorító politika folytatására.

Dijsselbloem vezetésével hergelték a görögök ellen az európai polgárokat, mondván a görögök lusták, nem dolgoznak, miközben arról jótékonyan hallgattak, hogy a megelőző évek mentőcsomagjainak legalább négyötöde nem a görögökhöz, hanem a német és más európai nagybankokhoz áramlott. A Dijsselbloem-féle kétsebességes Európában a közös valuta a centrumországok előnyére és a többiek kárára nyitja szét a versenyképességi szakadékot, miközben a centrumországok nagybankjai, nagyvállalatai a dél- és kelet-európai munkaerő kizsákmányolásának fokozásával növelik a profitjukat. Pár hete azonban Hollandiában parlamenti választásokat tartottak, s könnyen lehet, Antonio Costa nyitott kapukat dönget.

A holland választásokkal kapcsolatban az európai és a magyar sajtó gyakorlatilag csak a Geert Wilders-féle populista jobboldal esetleges áttöréséről, majd annak elmaradásáról cikkezett. A liberális média megnyugvással fogadta, hogy Mark Rutte kormányfő liberális pártja első helyen végzett, s várhatóan újból kormányt alakíthat. Pedig a márciusi holland voksolás Wilderstől függetlenül is korszakhatárt jelez a holland – és talán nem csak a holland politikában. Más olvasata is van tudniillik a holland folyamatoknak, mint a trumpisták és antitrumpisták olvasata.

(...)

Amikor 2012-ben, az előző választások után a PvdA belépett a Rutte-kabinetbe, maguknak kérték a pénzügyi tárcát, nyilván szigorúan a »baloldali értékek« érvényesítése érdekében. A pénzügyi tárca élére a szocdemek addigi frakcióvezetőjüket, a derék Dijsselbloemot delegálták. Pár hónap múlva Dijsselbloem lett az Eurogroup és az Európai Stabilitási Mechanizmus főnöke. A dél-európaiakkal szembeni rasszizmus csupán betetőzése annak a dicstelen »harmadik« útnak, amit a kaviár-baloldal az elmúlt húsz évben bejárt. A holland választók akaratából most könnyen lehet, hogy Dijsselbloemnak el kell tűnnie az európai politikából. Nem kár érte, ahogyan nem lenne kár elvtelen társaiért sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2017. április 03. 15:26
Nekem remek érzés, hogy ugy írhatok bármiröl, hogy nem kell alkalmazkodnom bárkik véleményéhez. Ezt akarhatta Schiffer is, amikor kivált az LMP-böl. És egyenlöre inkább csak figyelöje az eseményeknek. De legalább nem kell az energiáját meddö viaskodásokra pazarolnia, a hivatásos politika mezején.
Héja
2017. április 03. 14:49
Dijsselbloem ékes holland nyelven azt jelenti: kocsirúd. Sokatmondó név.
makám
2017. április 03. 13:49
"hergelték a görögök ellen az európai polgárokat, mondván a görögök lusták, nem dolgoznak" nademost ha 1x is voltál görögországban akkor ezt nem vitatod.
aaabbbccc
2017. április 03. 13:19
gorogoknek egy csomo maganbank adott kolcson penzt kolcsonadni kockazatos, de ennek a kockazatnak az ara a kamat viszont mikor a kockazat megnott, akkor a magan bankoknak valo tartozast ebrd-nek valo tartozasra konvertaltak, vagyis a kockazatot az europai adofizetok viselik ez szegyen siman hagyni kellett volna, hogy a maganbankok csodbe menjenek, ez az o uzleti kockazatuk volt, ne csak a profitot hanem a kockazatot is vallaljak masreszt egy maganugyletbol politikai ugyletet csinaltak, es ezzel forditottak egymas ellen europa polgarait
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!