Pisti és a történelem, no meg a valóság

2018. november 04. 10:47

Erdélyben – legalábbis a 2004-es referendum óta – a balliberális oldalnak még jó ideig nem teremhet babér.

2018. november 04. 10:47
Szentgyörgyi László
Erdélyi Levelek

„Az elhíresült junckeri kijelentés nagy felháborodást váltott ki a magyarok, különösen az erdélyiek körében. Még az erdélyiek barátjának nehezen tekinthető Újhelyi István MSZP-s EP-képviselőt is szólásra, sőt tettre késztette: történelemkönyvet – Molnár Miklós Magyarország rövid története – küldött Zsanklódnak, hogy »jobban megismerhesse a magyarok és Magyarország sikerekben és sorstragédiákban egyaránt gazdag történelmét«. Mert – ahogyan azt Újhelyi írta –: »van mit tanulnia«. Ebben a tekintetben egyetértünk. Másban aztán semmiben.

Újhelyi István régi ismerősünk nékünk, azóta jegyeztük meg a nevét, amióta –elefánt a porcelánboltba – berontott az erdélyi magyar politikába. A Magyar Ifjúsági Értekezlet 2008 szeptemberében rendezett nyári akadémiáján arról beszélt, hogy az MSZP mindig mindenben támogatta az RMDSZ-t. »Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most még mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk…« – hangoztatta az MSZP-s képviselő.

Idén aztán újfent Erdélybe merészkedett emberünk, igaz, a Tusványos közönsége előtti nyilvános szereplést már nem vállalta. Ehelyett tett egy szellemesnek szánt kijelentést: az első bálványosi szabadegyetem mottóját, »átmenet a diktatúrából a demokráciába«, cserélje le a Fidesz-rendezvény, s legyen az »átmenet a demokráciából a diktatúrába«. Mit lehet erre mondani? Ezzel sem lopta be magát, illetve pártját az erdélyi magyarok szívébe.

Junckerhez visszakanyarodva, szerintem teljesen fölösleges gesztus volt a  történelemkönyvvel való megajándékozása, a chemnitzi Marx-szobor felavatása óta világos: nem ismeri a történelmet, de nem is érdekli sem a múlt, sem a jelen – annál kevésbé a jövő.

Újhelyi pedig valszínűleg pusztán népszerűsághajhászás céljából próbálkozott a történelemkönyvvel… Ami a legszomorúbb egy EP-képviselő esetében: a téves  valóságérzékelés. Mondjuk ki: Erdélyben – legalábbis a 2004-es referendum óta – a balliberális oldalnak még jó ideig nem teremhet babér.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. november 05. 16:05
A 2004.12.05 egy olyan mutatvány volt, ahol a komcsik kurvára eltaktikázták magukat, akiket sikeresen riogattak külhoni magyar testvéreink ellen, azok később ezért meggyűlölték őket, ráadásul végérvényesen kiderült, hogy a pestieken kívül nem szeretnek ők senkit. Bámulatos balfaszság. És még mindig magyarázzák, hogy miért volt igazuk. Szarral bekent szemmel futnak a zsákutcában. Hajrá!
Antigoné
2018. november 04. 13:44
Ennyi magyargyűlölő a 444-en sincs. Elkeserítő.
n0ri68
2018. november 04. 13:32
Az ilyen Szentgyörgyi Lászlók miatt utálták meg sokan a határon túli magyarokat, pedig nem ezt érdemelnék. 2004 egy szélhámos (Patrubány) akciója volt, akkor még a Fidesz sem helyeselte. Amíg választási csalásban részvétellel segítik a Fidesz 2/3-át, addig az anyaországi szavazók felének a szemében nem mások, csak fidesz-csicskák.
Nannyó
2018. november 04. 13:08
Ez a Pisti egy harmatgyenge politikus. Nem is politikus, inkább csak egy politikuska... :) Junckerről meg inkább nem mondok semmit. Az egyszerű halandónak döbbenetes, hogy nem tudják azonnal leváltani a tisztségéből. Nem hiszem el, hogy a "betegségére" való tekintettel nem lehet eltávolítani az európai csúcspolitikából. Ami még döbbenetes, nem is forszírozza senki a leváltását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!