Valentin-napi GDP

2019. február 14. 14:32

Vagyis: minden összejött!

2019. február 14. 14:32
Szajlai Csaba
Figyelő

„A piaci várakozásokat messze meghaladva nőtt hazánk éves gazdasági teljesítménye tavaly, alulról elérve a bűvös öt százalékot. Ez tényleg egy ünnepi GDP-szám, s még Valentin napján is érkezett.

Egy éve senki – pénzpiaci szakértők, kutatók és intézetek – sem bízott abban, hogy teljesülhet a kormány 2018-as növekedési terve, amely GDP-bővülés tekintetében 4,2 százalékra lett bekalibrálva. Most, hogy kijött a tavalyi negyedév 5 százalékos gyarapodási üteme, valamint ezzel együtt éves alapon a 4,8-as bővülési érték, mindenki ámul-bámul, miként is jöhetett ez össze. Röviden erre a válasz: minden összejött.

Mindkét szemünk nevethet miután Európa élmezőnyébe tudtunk úgy kerülni, hogy a hagyományos nagy felvevőpiacaink gyengülni kezdtek. Említsük meg, hogy a szlovák GDP növekedése messze alulmúlva a várakozásokat 3,6 százalékra lassult, a román növekedés pedig 4,1 százalékos volt.

Az öröm – cseppet sem mellesleg – azért is jogos, mert a magyar gazdaság fél évtizede stabilan és tartósan növekszik. Amelyhez persze kellett a világgazdasági pénzbőség, de az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank minden eszközével támogatta a gazdaság gyarapodását.

Miután minden csoda három napig tart, immár mindenki a 2019-es növekedésre koncentrál. Ismét beindult a pesszimista hangulatkeltés, amely - bármilyen meglepő - ismét a lassulást vetíti elénk. De nyugalom, tavaly is ez volt, és láttuk, mi kerekedett ki belőle.

Közben - szó se róla - szépen csordogálnak az uniós pénzek is, de az előttünk álló években a tisztán állami beruházások is érdemben felfutnak.

Bár a pap sem prédikál kétszer, de most megéri a fentebb leírtakat elismételni - különösen egy gazdasági rekordév kapcsán.

Vagyis: minden összejött!”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2019. február 14. 20:41
"Vagyis: minden összejött!" Hála a brüsszeli támogatásoknak és a multik itteni leányainak.
pemete jakab
2019. február 14. 20:40
A drasztikus növekedés láttán elmondhatjuk, hogy 30 év múlva utolérhetjük a Nyugatot életszínvonalban. Persze ezt 30 éve mondják. Igaz, 30 év múlva nem fogjuk ezt mondani, mert a jelenlegi gazdaságpolitika mellett 30 év múlva 50 évvel leszünk a Nyugat mögött.
pemete jakab
2019. február 14. 20:38
"éves alapon a 4,8-as bővülési érték" Az inkompetens szocik nagyobb növekedést is produkáltak ennél.
Akitlosz
2019. február 14. 20:16
"Minden összejött" Csak éppen Ausztria utolérése és leelőzése nem és az nem is fog összejönni ezzel a gazdaságpolitikával még további 29 év alatt sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!