Az írástudók fészbukos köztársasága

2019. november 03. 11:31

A Greta Thunberg által keltett klímaőrület nem más, mint a túlfeszült lényeglátás globalizálódása.

2019. november 03. 11:31
Bakk Miklós
Főtér.ro

„Amit Tocqueville megpillantott, alighanem a politika lényegéhez tartozik, és később, a XX. században többen is felfigyeltek erre. Bibó, például, a »túlfeszült lényeglátók« és a »hamis realisták« közötti mély ellentétről írt. Nos, ennek a kettősségnek az öröksége a ma politikájában is jelen van. Csak észre kell vennünk az ugyanazt a teljesen megváltozott körülmények között.

A Greta Thunberg által keltett klímaőrület nem más, mint a »túlfeszült lényeglátás« globalizálódása. Megmutatta ennek az új világnak azt az ijesztő arcát, hogy mivé növeszthető egyetlen eszme a globális médiumok korában. A post-truth világa ez, ahol az igazság új formái alakultak ki annak alapján, hogy a közvélemény formálásában a tények szerepe alárendelődött az érzelmi ráhangolódásnak és a személyes meggyőződéseknek.

De hol érnek be és össze e személyes meggyőződések, hol válnak »közösségi tényekké«? Az internetizált világban, ahol mindenki »írástudóvá« tudott válni és forgalmazhatta a rendről alkotott, átélésre ajánlott eszméit, a hasonló érzelmeknek és lelkesültségeknek olyan kis körei alakultak ki – a véleménybuborékok –, amelyek kizártak minden, a véleménygettóhoz nem illeszkedő érvet. Így az otthonosság nagy élményét adták, de annak árán, hogy megszűnt a kommunikáció a párhuzamos világok, a buborékok között.
Greta Thunberg elkötelezettsége a véleménybuborékok Facebook-os világában növekedett. Egy eszme – vagy inkább: érzelem – kisgömböcéből nőtt naggyá, olyan óriásgömböccé, amely most már a globális politika területére gurult be. Sőt, annak lett nagy hatású terméke. Le lehet ezt egyszerűsíteni ugyan egy 16 éves kislány autizmusára, melyet felelőtlen szülei – talán üzleti mohóságukban – használni engednek, de itt már a globális politikában jelenik meg az a két tartomány, amelyet Tocqueville a demokrácia hajnalán megfigyelt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2019. november 03. 13:21
Brazíliában éppen fejbe lőttek egy erdővédő, őslakos indiánt. Ezt a sorsot szánod a székelyeknek?
még fokozza
2019. november 03. 13:08
Persze amikor aranybányát, erdőirtást kell megakadályozni Erdélyben akkor kell a zöldek népszerűsége meg ereje. Hülyegyerek.
még fokozza
2019. november 03. 12:57
A székely autonómiaőrület is ilyen. E szerint. Úgy hogy hergeld csak a Facebook-os közvéleményt ha antiszimpátiát akarsz. És szarjál be.
aleb19
2019. november 03. 11:53
amugy vicces ahogy egy olaj/gaz ceggel/mol/ totalisan osszenott illibsik tamadjak a kornyezetvedoket esetleg a jobbos illibsiknek nem kellett volna betiltani a szeleromuveket letesiteset vagy napelem termekdijjat bevezetni vagy a haztartasi eromuvekre uj ado fajtat bevezetni vagy miertszarosnak szeneromuvet vasarolni/uzemeltetni vagy szetosztani a fidesz haverok kozt a napelemes penzt 85% tamogatottsagi formaban vagy magas jovedeki adot kivetni az etanolra vagy megszuntetni az onallo kornyezetvedelmi miniszteriumot vagy exmol-s jogaszokbol fideszes kepviseloket csinalni vagy fideszes politikusbol mol vezert csinalni vagy haztartasi napelemeknel eloirni a tobbmint szazezerbe kerulo tuzvedelmi kapcsolot vagy kellene haztartasi napelemeknel 50%-nal tobbet fizetni a fel nem hasznalt energiaert szabalyzokkal es nyomott atveteli arakkal durvan gatoljak a fidesznyikes aparatcsikok a lakott teruleti lakossagi napelemek terjedeset
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!