Hivatalos: a baloldalon már nem divat a reprezentatív kutatás

2020. április 28. 19:15

Ha 2500, ellenzéki oldalról értesülő embert kérdezünk meg a 80 ezer érettségizőből, az nem lesz reprezentatív.

2020. április 28. 19:15
Nagy Dániel
Nézőpontok blog

„Bő egy hónapja hőköltem hátra és írtam ki magamból a megrökönyödést a Medián és a HVG ámokfutása kapcsán, úgy látszik áprilisban is hónap végére hagyták a baloldalon az éppen aktuális félretájékoztató kutatásukat. Itt a Medián felmérésénél annyival még rosszabb is a helyzet, hogy már nem csak a reprezentativitással van probléma, hanem a kérdésfeltevésben is hamis állítás tükröződik vissza.

Kezdjük azért a reprezentativitás témakörével. Ha már nagymúltú kutatócégek sem korrekt mintavétellel dolgoznak, akkor a laikusoktól is túlzás elvárni, hogy értsék a reprezentativitás fogalmát. A „módszertan” a következő volt:

»A dokumentumot az oktatás témájával foglalkozó számos Facebook-csoport – Szülői Hang, Diákparlament, Oktatói Hálózat stb. – megosztotta. Hétfő késő estig közel 2500 válasz érkezett. A minta nem reprezentatív, kiterjedtsége miatt azonban feltételezhető, hogy ha nem is tükrözi pontosan a mintegy 80 ezer érettségiző véleményét, nem tér el attól szignifikáns mértékben.«

A 888-nak adott korábbi interjúmban részletesen kifejtettem a véleményem ezekről a kutatásokról. Röviden emellett annyit még mindenképpen jeleznék az érintetteknek, hogy valószínűleg a sorozatban bekövetkező három kétharmad után is azért volt akkora a felháborodásuk, mivel a saját vélemény-buborékjukra azt hitték, hogy az reprezentálja a magyar társadalmat. Tehát még egyszer: ha 2500, ellenzéki oldalról értesülő embert kérdezünk meg a 80 ezer érettségizőből, az nemhogy „feltételezhetően” reprezentatív lesz, hanem egyenesen biztos, hogy nem lesz reprezentatív. Vagy esetleg független lenne a Puch László kezében lévő Népszava? Esetleg a Facebookon április 25-én Párbeszéd-javaslatot publikáló Oktatói Hálózat? Vagy az utolsó 10 bejegyzéséből 8-at a függetlenobjektív Index-HVG-444-Magyarhang-Mérce ötöstől megosztó Szülői Hang?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. április 29. 12:03
Néző "magyarázom a bizonyítványom" pont.
acsko
2020. április 29. 09:39
Még nem olvastam róla kommentárt, de nekem a hajam szála égnek állt a Závec egyik kutatásától, amiben megállapították, hogy 10 éve alatt rosszabb lett az élet Magyarországon, plusz a Fideszt már demokratikusan le sem lehet váltani. Hogy a picsába lehet egyáltalán ilyen kérdést feltenni egy olyan országban, ahol maga a Závec hozza ki rendszeresen, hogy a Fidesznek több, vagy annyi szavazója van, mint az összes többi pártnak együttvéve?! Nemhogy nem hiteles, hanem jól megfontolt uszítás ez, közvéleménykutatásnak álcázva.
hajramagyarorszag1000
2020. április 29. 07:53
És persze arról még nem is beszéltünk, hogy a mintavételnél profin garantálták, hogy csak a releváns emberek töltsék ki a kérdőívet, hiszen NAGY BETŰKKEL ODAÍRTÁK, hogy: Kérjük, CSAK AZOK A DIÁKOK VÁLASZOLJANAK, akik idén érettségiznek. Ugye nem csak én gondolom, hogy pár önjelölt érettségiző is kitölthette a kérdőívet?
Bokros Birka
2020. április 29. 05:38
Nem rég még elakartátok törölni a múltat? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!