A magyar Underwood-házaspár

2020. július 27. 14:07

A két legnépszerűtlenebb magyar politikus pont Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára.

2020. július 27. 14:07
Nagy Dániel
Nézőpontok blog

„A politikai témájú sorozatok egyik ékköve a magyarul »Kártyavár«-ként elhíresült alkotás, eredeti címén House of Cards. Valószínűleg az Apró-villában is népszerű volt a sorozat, legalábbis nem lenne meglepő, ha Dobrev Klára politikai ambícióit megihlette volna a nagy sikerű dráma. Nem nehéz észrevenni a párhuzamot a két házaspár politikai karrierje között. Frank Underwood a ravasz politikus, eszközökben nem válogatva éri el célját, országa vezetőjévé válik, melyben hathatós segítségére van felesége is. Frank sokáig ragaszkodik ugyan a hatalomhoz, azonban egy idő után már a politikai ármánykodás sem tudja pozícióban tartani. Eddig talán sokunknak ismerős lehet a történet, melynek Hollywood-ban az lett a folytatása, hogy a feleség, Claire Underwood lett az Egyesült Államok elnöke. Nagy tétben nem fogadnék rá, hogy Budapesten is így íródik majd tovább a forgatókönyv, de az látszik, hogy Gyurcsányék részéről igény az volna rá.

Gátját jelentheti az ambíciónak azonban a realitás. Azt már régóta lehet tudni, hogy Gyurcsány Ferencből egyhamar biztosan nem, de valószínűleg soha sem lesz már Magyarország miniszterelnöke. Azt azonban a Dobrev Klára által fémjelzett, tavalyi relatív sikeres EP-eredmény után egy évvel is lehet már látni, hogy a házaspár női tagja is már kezd jelentős mértékű hendikeppé válni az ellenzéki oldalon. A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásai alapján az látszik, hogy a két legnépszerűtlenebb magyar politikus pont Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, őket egyedül Karácsony Gergely »közelíti meg« ebben a nem túl nemes küzdelemben. Azt azonban megtanulhattuk a sorozatból, hogy az Underwood-házaspárt lebecsülni nem érdemes, még a legnehezebb helyzetekből is ügyesen manőverezték ki magukat, így várhatjuk azt is, hogy ugyan minden párhuzam sántít valahol, így az eszközöket bizonyára jobban megváltogatják majd, de a magyar megfelelőjük sem lesz tétlen a jövőben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2020. július 27. 23:43
Engem a Ceasescu házaspárra emlékeztetnek. Szegedi egyetemista éveim alatt némi perverzitásból rendszeresen megvettem a Dolgozó nő című magyar nyelvű lapot, ami a kb. a Nők lapja akkori szemmel is szürreális megfelelője volt. A 32 oldalas lap első 8 oldala minden számban a Kárpátok Géniuszával foglalkozott, rengeteg képpel, ezt követte 4 oldal Elenáról, akinek a "tudós akadémikus" volt az állandó jelzője. Minden egyéb ezután következett. https://www.maszol.ro/uploads/files/userfiles/images/kultura/2018/06junius/01/DOLGOZO%20NO_0756_.jpg
Vén Csataló
2020. július 27. 22:44
A sorozatban az asszony úgy lesz elnök, hogy a férj meghal. Mondjuk az is kétségtelen, hogy Feri holtában sokkal értékesebb lenne a baloldalnak, mint életben, afféle elszabadult alkoholista hajóágyúként. Úgyhogy, ha a nőimitátor Klára tényleg miniszterelnök akar lenni, akkor van min aggódni Ferinek.
zakar zoltán béla
2020. július 27. 17:41
Együtt igen kedves pár, már majdnem Kukorikító Kotkoda bratyika...
nempolitizálok
2020. július 27. 17:08
Sokaknak rémálom lenne ez. Miniszterelnök Gyurcsányné, belügyminiszter Gyurcsány, pénzügyminiszter Momentumos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!