Ebben a régi csatában lett egy új hitvita nyelve a jogállamosozás

2020. szeptember 27. 18:50

Itt vált láthatóvá ismét, hogy még e modernnek világban sem tudta racionalizálni a politikát a szekularizáció.

2020. szeptember 27. 18:50
Bakk Miklós
Főtér.ro

„Mellékesen, ez a helyzet újabban a demokráciaelméletek terén is: éles vita folyik a »hibrid rezsimek« fogalmáról, melyeknek normatív meghatározása komoly politikai téttel bír. Hiszen a megnevező autoritásnak besoroló hatalma van, és nem mindegy, hogy hova »mérhető« egy ország a demokrácia tekintetében, azaz »autentikus demokráciának« számít-e, avagy autoriter vonásokkal felruházott »hibrid rezsimnek«.

Nos, ebben a kultivált fogalmi homályban terebélyesedett el a jogállamiság-vita, amely az európai uniós beszédmódban ma már saját szcénával is rendelkezik. Azaz: megjeleníthetővé, keretezhetővé és hatásosan bemutathatóvá tett olyan egyéb témákat, mint a korrupció, médiaszabadság stb., amelyek egyébként a tagállami igazságszolgáltatás kérdés- és hatáskörébe tartoznak, illetve – uniós szinten – a kötelezettségszegési eljárás szikár, fűrészpor-nyelvű jogi köntösében maradtak volna.

A szcéna azonban szcéna: producereket, rendezőket és színikritikusok hadát vonzza magához. És az már nyilvánvaló, hogy a sokak által rendezett és körbeértelmezett színjáték mögött hatalmi érdek rejlik.

A jogállamiság fogalma e színjátékban fegyver, furkósbot, de azt is látnunk kell, hogy az »eurobizantin« politikai stílus és beszédmód nem csupán sanda politikai szándékokat leplez, mögötte különböző hitek is mozgásba lendültek, amelyek már elég rég osztják Európát Észak és Dél, Kelet és Nyugat, liberálisok és konzervatívok között.

Ebben a régi csatában lett egy új hitvita nyelve a »jogállamosozás« (jogállam-viaskodás) nyelve. És itt vált láthatóvá ismét, hogy még e modernnek (vagy posztmodernnek) gondolt világban sem tudta racionalizálni a politikát a szekularizáció, az egyéni jogok átfogó volta – minden, amit oly sokan egyértelmű progresszióként tudnak elkönyvelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2020. szeptember 28. 10:25
Jogallam csak balliberalis - regebben kommunistak - vezetes alatt lehetseges. Szepen felmondjak az osszes meno mantrat, felfestenek esetleg nemi biciklisavot es tenniuk mar semmit nem kell, csak titulat es piculat osztogatni maguk kozott. Beigerni 13. havi ezt meg azt, europai bereket, ujabban alapjovedelmet, aztan az elso adando alkalommal azt vissza is venni. Trukkok szazai, na. Amirol nektek nem kell tudnotok, ugye.
szürkeSzarvas
2020. szeptember 27. 19:09
Joállami az,amit a "fegyelmezőhatalmi" zsidók a sajtójukon keresztül annak mondanak. Aki nem elég kezes az országában az ottani "kiválasztottak" monopóliumaiaval-az "nem jogállami"-súlyosabb esetben "hibrid reszim",illetve "diktátor". Miutan a médiájuk komplett ,határokon átnyúló (weyerbélas) sakálfalkát alkott-sok embert tönkretettek már,emiatt illik tőlük tartani. Az Euban mindenképp.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!