Az AUR aurája

2020. december 18. 12:18

Honnan és hogyan bukkant fel, miért vált a rendszer részévé egy rendszeren kívüli radikális párt?

2020. december 18. 12:18
Bakk Miklós
Főtér.ro

„A nemzetközi összehasonlításban is kirívóan alacsony részvétel mellett lebonyolított romániai választás egyik – a közvéleményt jócskán sokkoló – eredménye volt az AUR szereplése. Nem csupán arról a – váratlanság ködéből felbukkanó – pártról van szó, amely mindenki meglepetésére megszerezte a szavazatok több mint 9%-át, és ezzel negyedik lett a parlamentbe bejutottak rangsorában, hanem arról a sajátos módszerről is, ahogyan ez a párt felépült. Tulajdonképpen az első olyan pártról van szó, amely nem a létéhez és törekvéseihez igazítja a kommunikációját, hanem magából a »kommunikációból« építi fel önmagát.

A kompetitív politikai akaratképzés egyik legcélratörőbb módján valósította meg önmagát, a mediális politizálás már elég rég kialakult világában. Persze, a mediális politizálás nem éppen új jelenség – már elég rég megtörtént honfoglalása Romániában is. Azonban érdemes megvizsgálni, hogyan építette fel önmagát e honfoglalás nyomán átalakult politikai arénában az AUR. A gyors előgomolygást egy sajátos tényező segítette, amely jórészt az alacsony részvételhez kötődik.

A múlt század ötvenes éveiben Georges Lavau francia politikatudós egy érdekes – azóta kissé elfelejtett – pártelméletet tett közzé, amely szerint a pártok alapvetően három funkciót töltenek be a politikai rendszer működésében: a stabilizációt, a legitimációt és a rendszervitát (megjegyzendő: ez utóbbi a ritkábban »gyakorolt« funkció, de a társadalmi feszültségek közvetítésével az első kettőt erősíti).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 19. 06:11
Kvíz: ki mondta, fideszes vagy auros? https://eletmod.transindex.ro/?cikk=28811&kviz_ki_mondta_fideszes_vagy_auros Csak kettőt nem találtam el :)))) Igazán szép teljesítmény a részemről :))))
Welszibard
2020. december 18. 14:39
A 2019-es habzó szájú, ordítozó román csürhét, amint szétverik a magyarok építette Úz-völgyi temető kapuját nem lehet máshoz hasonlítani, mint a marosvásárhelyi magyar-ellenes pogromhoz, ahol megvakították Sütő András magyar írót is. A Soros féle NGO-k itt is többszörösen levizsgáztak a sunyi hallgatásukkal. Az EU ugyanazt tette, mert mind a franciák, mind a spanyolok, németek az őshonos nemzeti kisebbségeiket elnyomták és erőszakosan asszimilálják (lásd a katalánok üldözését).
Takita
2020. december 18. 13:52
A pártok létrejöttének két változata van 1. Egy ideológia keres vezetőket, 2. Hatalomra-vágyó vezetőjelöltek keresnek ideológiát.(Avagy csak tömeg-vágyakat) Az EUR esetében ez utóbbi történt. A közös platform a hatalom akarása. Ehhez többen is ,és különféle indittatással,háttérrel álltak össze Ez valójában egy zagyvalék párt,ám az ortodox egyház még sokáig jó kötőanyag lesz.
nemecsekerno_007
2020. december 18. 13:50
Az AUR a Momentum soviniszta, szélsőjobb verziója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!