Valami Amerika – Huntingtontól Bidenig

2021. február 01. 09:50

Az út, amelyen Biden elindulni látszik, egyelőre nem ígér semmit.

2021. február 01. 09:50
Bakk Miklós
Főtér

„Politikai mekkmesterkedés látszik a szellemi elit divateszméinek a szolgálatában. Samuel Huntington, akit a »civilizációk ütközéséről« szóló elmélete tett világszerte ismertté, 2001. szeptember 11., az Ikertornyok elleni támadás után arra figyelt fel, hogy az egyszerű, kisvárosi amerikaiak körében nagyon felerősödött a patriotizmus, a nemzeti érzés. Ez vezette utolsó, nagyon jelentős művének (Who are we? – Kik vagyunk mi?) a megírásához, amely az amerikai identitásról szól, és amely jóval kevésbé hivatkozott munkája mifelénk, jóllehet, mind magyar, mind román fordításban megjelent.

Huntington szerint »Amerika identitásproblémája egyedülálló, de Amerika nincs egyedül azzal, hogy identitásproblémája van«. Viszont Amerika ma – most, amikor a Trump és Biden közötti választási harc kifejlete felől visszatekintünk a történtekre – eléggé egyedül van abban, hogy választ találjon erre az identitásproblémára.

Mi ennek az identitáskérdésnek a lényege?

Huntington szerint az, hogy a 18-19. században kialakult »magkultúra« nem találja megújulásának az útját. Ez az angolszász-protestáns kultúra (WASP – White Anglo-Saxon Protestant) sokáig meghatározó szerepet játszott az Egyesült Államok lakóinak az önmeghatározásában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kompenzátor
2021. február 01. 14:38
"Huntington szerint az, hogy a 18-19. században kialakult 'magkultúra' nem találja megújulásának az útját." Aki bármi ilyen témáról jóhiszeműen beszél, az fölöslegesen teszi, ugyanis teljesen nyilvánvaló, hogy a 'magkultúra' több mint egy évszázada folyamatos támadás alatt áll, ezért nem tud megújulni. A mostanában deep state-nek ill. háttérhatalomnak nevezett globalista elit jó régóta dolgozik azon hogy a fehér, keresztény középosztályt lenullázza, nem csak az USA-ban, de a nyugati kultúrkörben mindenhol. Kutyanehéz úgy 'megújulni', hogy az ember ellen lázít szinte a teljes média, az oktatási rendszer, a politikai elit, a netes óriáscégek és szocmédia platformok, az olyan Nobel-esélyes csodák mint a BLM és az antifa, stb. A 'magkultúráról' beszélni anélkül hogy ezt tisztáznánk abszolút értelmetlen.
nyugalom
2021. február 01. 14:23
Ut a demenciaba!
Aerion
2021. február 01. 14:07
Tavaly megszületett az új USA identitáspolitika. Nem figyeltétek? Az Amerikai Egyesült Államok ideális polgára színes bőrű, de semmiképp se fehér, nem férfi, de nem is nő, vallásos, de nem hisz Istenben, támogatja a demokratikus választást, amin személyesen és egy választáson t ö b b s z ö r is részt vesz, fellép a gondolatbűn ellen, és önmagát is feljelenti, ha a felsoroltak valamelyikében is kételkedne, egyetlen százalékot.
zakar zoltán béla
2021. február 01. 12:55
De dögvészt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!