Londonnak is fontos a V4

2021. május 29. 11:57

Az Európai Unió vezető hatalma Németország, s örök külpolitikai partnere Franciaország. A brit miniszterelnök mégis ír szomszédja után másodikként a magyar kollégájával találkozott. Mindez a Visegrádi Négyek felértékelődését is mutatja.

2021. május 29. 11:57
Mráz Ágoston Sámuel
Nézőpontok

„Aki végignézi a Downing Street 10 naptárát, láthatja, hogy meglehetősen nagy elánnal látott neki a visszanyert függetlensége kihasználásának az angol kormány. Boris Johnson a világ minden sarkából sok vendéget fogadott és sok tárgyalást folytatott. A brexit óta mégis a magyar kormányfő volt a második európai vezető, aki felkereste Londonban, előtte két héttel csak az ír miniszterelnök járt Johnsonnál személyes találkozón.

Ez a kiemelt angol figyelem több szempontból is fontos. Egyrészt elismerés a tizenöt éve kormányzó Orbán Viktor személyének. Másrészt összekacsintás a baloldalivá lett Európai Néppárt kritikusával. Johnson Konzervatív Pártja már egy bő évtizede szakított a szebb napokat is látott Néppárttal. Harmadrészt reálpolitika, ugyanis Európában kevés kormány vészelte át stabilan a koronavírust: Merkel távozik, Macron megbukhat, a spanyol, olasz vagy osztrák kormányok jövője bizonytalan. Egy olyan vezetőt fogadni, aki előreláthatóan még hosszú távon befolyásos marad, sokkal ésszerűbb, mint átmeneti »fontos embereket«. Negyedrészt a találkozó a Visegrádi Négyek felértékelődését is mutatja, ahogy azt a brit miniszterelnöki hivatal közleménye is egyértelművé teszi. A tények makacs dolgok, de sokszor lassan válnak közismertté: a visegrádi országok kereskedelmi volumene Németországgal nagyobb, mint franciáké. A brexit utáni Egyesült Királyságnak hiba lenne lemondania a kétezerhúszas években ígéretes fejlődést ígérő régióról. Londonnak is fontos a V4.

Július 1-től Magyarország veszi át az országcsoport vezetését, s így formálisan is képviselőjükké válik a magyar kormányfő. De Londonban tudják azt is, hogy Budapest és magyar kormányfő már most a visegrádi együttműködés motorja. Boris Johnson és Orbán Viktor pénteki találkozója tehát nem udvariassági látogatás, hanem a közép-európaiak és a britek Nyugat-Európa nélküli, közvetlen jövőbeli együttműködésének alapítási dátuma volt. Folytatás legközelebb Budapesten?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. május 30. 06:41
A magyar politikai géniusz - akit a HVG büszkén közzétett híre szerin lehetne az év európai embere is - Fekete Győr András harsányan közzé tette Orbán végérvényesen elszigetelődött Európában. Egy ekkora elme is tévedhet?
avízazúr
2021. május 29. 18:48
Elmaradt a közös sajtótájékoztató?
koronaszepe
2021. május 29. 18:43
„A magyarok kicsit angolok, mert a Tescós ételeket eszik” BJ
fatman
2021. május 29. 18:21
Orbán Viktor már megint teljesen elszigetelődött... :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!