Amit az Európai Bizottság csinál most Németországgal, azért más kormányokat cseszegetni szokott

2021. június 18. 14:27

A német alkotmánybíróság tavalyi döntése miatt most a német kormány kapott kötelezettségszegési eljárást a nyakába.

2021. június 18. 14:27
Bakó Bea
Azonnali.hu

„Az Európai Bizottság a múlt héten kötelezettségszegési eljárást indított egy kormány ellen a tőle független alkotmánybíróság döntése miatt. Természetesen nem Magyarországról van szó. Hanem a német alkotmánybíróság tavaly májusi, ún. PSPP-döntéséről, amiről anno Techet Péter hosszan szakértett az Azonnalin.

Röviden: ez az ítélet azért volt fontos, mert először fordult elő, hogy – konkrétan az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja kapcsán – a német alkotmánybíróság egy EU-s szervről megállapította, hogy a hatásköreit túllépve, ultra vires cselekedett. Sőt, ennél továbbmenve az Európai Bíróságnak is beintettek a karlsruhei bírák, mondván, hogy a luxembourgi bíróságnak az a korábbi ítélete, amely leokézta ezt a kötvényvásárlási programot, olyan szinten »önkényes« és »követhetetlen«, hogy nem is köti a német AB-t.

Az én ízlésem szerint mindez meglehetősen intelligens trollkodás, ez a leokézás ugyanis pont a német AB által kezdeményezett előzetes döntéshozatali eljárásban történt: magyarul a német AB az EU-jog által előírt kötelességének eleget téve megkérdezte az Európai Bíróságot az érintett EU-jogi rendelkezések értelmezéséről (erre egyébként csak mostanában szokott rá, korábban magabiztosan értekezett EU-jogi ügyekről önállóan is), aztán azt mondta, hogy hát barátom, te pedig hülye vagy, oké, hogy neked ez a véleményed, de nekem meg nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatam
2021. június 18. 22:10
Én nem vagyok bennfentes, nem tudom, ki kivel van, vagy volt. De ez a cikk nagyon jól érvel az unió jogállamiságról való állandó pampogása ellen.
Sebastian Knight
2021. június 18. 17:53
álom-bakó
certus
2021. június 18. 17:03
Nem egészen erről volt szó. Arról volt szó, hogy az államok alkotmányos integritását nem sértheti az uniós jog, illetve annak alkalmazása. Kicsit messzebb menve pedig arról, hogy az uniós jognak írott norma alapján nincs elsőbbsége a nemzeti joggal szemben.
csuszka
2021. június 18. 15:22
Olvassátok végig, jó cikk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!