Ma: Kijev

2022. február 25. 09:53

A haladó Nyugatnak mindig éppen más dolga van.

2022. február 25. 09:53
Jásdi István
Jásdi István
Vendégszerző

Jásdi István csopaki borász, üzletember írása

 

A nézettség megint az egekbe szökött. A CNN újra csillagháborús filmet közvetít. Joystick, éles villanások, halálpontos csapások. 
Emberek sehol. Bagdadból, Kijevből vagy Újvidékről? Egyre megy. 

Megugrott a dollár árfolyama, a Pfizert nem sokkal követve nagyot ugranak a palagáz- és a fegyverpapírok. Rövidesen követi őket az arany.

A városi utcán emberek veszik körül az 52 tonnás tankot, amelynek tornyából fiatal, fekete ruhás, gyerekarcú harckocsizó néz körül gyanakodva. Nácikat, fasisztákat keres. 

Ezért vezette ide a Bocskai út sarkára a pufajkás bennszülött, aki nem meri kidugni a fejét a vasdobozból. Marci a bulgárkertész tud beszélni vele. Szerinte nem orosz, inkább ukrán – 1956-ban Budapesten. Vagy amerikai – 2003-ban Bagdadban? Orosz – Kijevben ma? 

A harckocsizó nem látja a fasisztákat. Fogalma nincs, hol keresse a terroristákat és a tömegpusztító fegyvereket. A tank körül az első sorban a grundról a focizást a látványosságért otthagyó gyerekek és a bevásárlásukat intéző cekkeres házasszonyok. Mint az édesanyja. Mint a testvérei. Az asszonyok nézik a fiút – mint a gyerekük, a nagyobbik fiú, aki ott maradt a körtéri harcokban. Vagy a babiloni romoknál?

Kicsit távolabb öregedő, háborút megjárt férfiak sírnak. Nem hagyhatja a világ! Az ENSZ! A NATO! Hiszen, hogy biztattak bennünket! Álljunk ki a szabadságunkért! Majd, jönnek hamarosan. 

A haladó Nyugatnak éppen más dolga van: a politikusok éppen megint új határokat rajzolgatnak, meg persze a Szuezi csatorna, Egyiptom. A kőolaj. A palagáz világpiaci pozíciója. Ritka földfémek. A legyártott és kipróbálandó fegyverrendszerek. A jövőnk függ tőlük. Az atomenergia, a kvantumszámítógépek, a hiperszónikus rakéták. Vagy a gendersemleges WC-k. Először a hadsereg, aztán a polgári felhasználás. Mindannyian profitálni fogunk belőlük. 

Univerzumunk helyett kapunk majd metaverzumot, a Föld helyett marsi lakótelepeket. A tízparancsolat helyett új parancsokat. Emelkedő árfolyamokat.

Mit kapunk a gyerekeink, a szüleink, a családunk és az életünk helyett? 

Persze, hogy az ukránokkal vagyunk!

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2022. február 26. 14:25
A haladó ruszkinak is más dolga van, most csak éppen bombázgatni ér rá, ugye, kiscseléd?
Frutti
2022. február 26. 07:34
UKRAJNA TE DRÁGA... Azoknak: - akik most elkezdtek siránkozni Ukrajna miatt... - akik most kiteszik az ukrán zászlós profilképüket... - akik tüntetést szerveznek az Orosz nagykövetség elé... Hol voltatok az elmúlt nyolc évben? Nem sajnáltátok Donbass és Luhanszk lakosságát? Nem hallottatok a népirtásról? Nem hallottatok az ukrán nyelv törvényről? Nem tiltakoztatok, amikor a Krímben elzárták (az egyébként orosz területről jövő) vizet? Nem tudjátok hogy az ukránok betiltották az orosz és a magyar nyelv használatát? Nem tudjátok, hogy Ukrajna szerint a kárpátaljai magyarok és a keleti részén lakó oroszok nem minősülnek őslakosnak? Nem hallottatok az odesszai szakszervezetek székházában bent égett emberekről...? Nem hallottatok azokról, akik kiugráltak a székház ablakán és túlélték - ott verték agyon őket? És azt tudtad, hogy oda voltak készítve a molotov koktélok és az épületre rá lettek szorítva a civilek...? Nem tudtad, hogy soha nem volt emiatt felelőségre vonás? Emlékezetünk szerint a Szakszervezetek Házában a tűz 2014. május 2-án történt, amikor nacionalisták az Euromaidan ellenfeleit űzték be az épületbe. 42 ember halt meg.... - Nem hallottál róla???? Arról tudsz, hogy Donbaszra ráengedték a börtönből kiszabadított bűnözőket? Hogy a börtönök előtt ott álltak a fegyverrel megrakott teherautók...? Hogy három nap maga volt a pokol? Esetleg az ukrán fasiszták fenyegetéséről hallottál? Hogy Kárpátalját kiirtják? Hogy felrobbantják az ukrajnai atomerőműveket? Hallottál a Minszki egyezményről? Arról hallottál, hogy az Egyesült Államok irányítása alatt álló - Ukrajnában lévő - biológiai laboratóriumokból 16 Oroszországgal határos? (Forrás: Ecsedi Péter)
Rézvirág
2022. február 25. 19:43
Gúglizz: odessza, szakszervezetek székháza, tűz. Nem vagyok az Ukránokkal.
harpec
2022. február 25. 19:34
Nagyon igaz. De inkább az Ukrajnában élő egyszerű emberekkel vagyunk, nem az ukránokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!