Az első nő

2022. május 11. 06:37

Novák Katalin, ne fukarkodjunk a nagy szavakkal, történelmet írt: ilyen magasra női politikus még nem jutott a mi köztársaságunkban.

2022. május 11. 06:37
null
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

„Hát megvan az első nő. Magyarország életében majdnem olyan fontos volt a tegnapi nap, mint 1963. június 16. a világéban és a Szovjetunióéban. Ekkor indult ugyanis Föld körüli útjára az első női űrhajós, Valentina Tyereskova. Egy nő a világűrben óriási szenzáció, és most íme, egy nő Magyarország élén. Novák Katalin, ne fukarkodjunk a nagy szavakkal, történelmet írt: ilyen magasra női politikus még nem jutott a mi köztársaságunkban. Fogalmazhatnék úgy is, hogy ilyen magasra még nem juttatták, hiszen – aligha kétséges – a kiválasztás és a döntés is egy ember kezében volt, mégpedig Orbán Viktoréban. Éppen ezért Novák Katalintól sem várhatjuk, hogy bármilyen kontrollt jelentene a magyar alkotmányosságban.

Az orbáni rendszerben a köztársasági elnöknek nagyon is lent tartják a lécet; így tudja biztosítani, hogy a parlament akadálytalanul gyurmázhassa az alaptörvényt, és könnyedén kerülje ki a törvényesség bójáit. Így aztán nem várok sokat a hajdani családügyi minisztertől, sőt pontosabb, ha úgy fogalmazok: nem várok semmit. Miért is várnék, amikor ezt a hivatalt az elsők között üresítette ki a kormányfő, protokolláris szerepnél többet soha nem szánt neki. A hála, mondta Pozsgay Imre, nem politikai kategória, bár a rendszerváltáskor nem láthatta előre: az Orbán-rendszerben igenis az lesz.

Itt hálával adózik mindenki a miniszterelnöknek, mert ha nem teszi, bukott emberré válik, netán uniós képviselővé. A legenda szerint egyébként Áder János nem is akart köztársasági elnök lenni, állítólag jól érezte magát a saját büntetésében, Brüsszelben. Végül csak kihúzta elnökként tíz évig, hogy aztán most bekucorodjon egy hétszáz négyzetméteres vityillóba. A mai politikai helyzetet elnézve jó esélye van erre Novák Katalinnak is, csak vigyáznia kell, hogy helyesen használja a Schmitt Páltól és Ádertől megörökölt golyóstollat. Amúgy pedig 1963 óta sokat fejlődött a világ: Tyereskova repüléséről csak három nappal a földet érését követően értesülhettünk, Novák röppályájáról pedig már mióta tudunk...”

Nyitóképen Áder János leköszönt köztársasági elnök utódjával, Novák Katalinnal. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mag Ányos
2022. május 11. 20:46
Amit ma Németh Péter és Gábor György megengedett magának Novák Katalinnal szemben, az megbocsáthatatlan. Nyomorult alemberek ezek.
Rezignált
2022. május 11. 17:01
Péter,Péter! Neked most még a szár is ízetlen.
Takagi
2022. május 11. 16:07
Jaj, de írigy a vén komcsi, ja és debil. Göncz patki bezzeg nem írt alá vakon minden komcsi témát? De,nagyon is.
Akitlosz
2022. május 11. 13:35
"A hála, mondta Pozsgay Imre, nem politikai kategória, bár a rendszerváltáskor nem láthatta előre: az Orbán-rendszerben igenis az lesz." Emlékszik valaki Pozsgay Imre pártjára? Úgy hívták, hogy Nemzeti Demokrata Szövetség. Sohasem ért el semmit, maximális támogatottsága 0,6% volt. Szóval az a Pozsgay legfeljebb pártszétveréshez értett, pártépítéshez nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!