Tegnap a Vigadóban köszöntötte a kormány a pedagógusokat, akiknek a jogait hónapok óta páros lábbal tiporja

2022. június 01. 20:45

Kár, hogy ebből nem lehet kenyeret venni a boltban vagy számlákat fizetni.

2022. június 01. 20:45
null
Csengel Karina
Csengel Karina
Mérce

„»Minden magyar pedagógusra büszkék lehetünk, mert ők teszik eredményessé a magyar oktatási rendszert« – mondta Rétvári Bence a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán kedden a Pesti Vigadóban. Szép gondolat, sőt mi több, igaz is. Mégis furcsán cseng annak az államtitkárnak a szájából, akinek a főnöke néhány nappal ezelőtt azzal indította oktatáspolitikai karrierjét, hogy közölte: az iskolákban »rend lesz és szervezettség«, a tanárok egyéni polgári engedetlenségét nem ismeri el, fegyelmi kérdésnek tekinti. Nem sokkal később az is kiderült, hogy a kormány törvénybe iktatja azt a korábbi rendeletet, amely a vírushelyzetre hivatkozva a pedagógussztrájk ellehetetlenítését célozta.

Az ünnepi hangulatot Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára fokozta: a díjazottakra nézve csupa elszánt, tenni akaró embert lát, akik mögött komoly teljesítmény van, hiszen ezt a munkát csak örömmel, elszántsággal, elkötelezettséggel lehet végezni, szeretni kell tanítani és szeretni kell a diákokat. Különösen fontos az elismerés a koronavírus két éve után, amikor olyan kihívásokkal kellett a pedagógusoknak szembenézniük, amelyekre korábban nem volt példa, de büszkék lehetnek arra, hogy az oktatás egyetlen napra sem állt le – emelte ki. Maruzsa azt is hangoztatta, hogy aki Magyarországon tanulni szeretne és motivált, az hozzáfér a minőségi oktatáshoz.

Jól mondják az államtitkár urak: büszkék lehetünk a pedagógusainkra. Ők viszont már nem mondhatják el ugyanezt a kormányról, melynek képviselői legfeljebb ezen az egy napon izzadnak ki magukból néhány kedvességet, pontosan tudjuk azonban, hogy ha kicsit is komolyan gondolnák kijelentéseiket, ma nem itt tartanánk.

Nem Pintér Sándor felügyelné a rossz gyerekként kezelt, rendetlenkedő pedagógusokat, és nem a sztrájkjuk törvényi szintű ellehetetlenítése lenne az új kormány egyik első intézkedése. Nem kellene elviselniük Parragh László cinikus odaszólásait a nyári szünet motiváló hatásáról, a szerinte csupán idősebb korban fontossá váló anyagi szempontokról, vagy Gulyás Gergely kamu érvelését arról, hogy az EU-s források hiánya miatt nem telik a pedagógusbérek rendezésére. És ha már itt tartunk: nem kellene hosszú hónapok óta kuncsorogni azért a béremelésért, melynek hiányában valóban nem maradt más a pedagógusoknak: csak a tenni akarás, az elszántság, az elkötelezettség, a tanítás szeretete.

Kár, hogy ebből nem lehet kenyeret venni a boltban vagy számlákat fizetni.”

Nyitókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a pedagógusnap alkalmából odaítélt szakmai díjak átadásán a Pesti Vigadóban 2022. május 31-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. június 02. 13:19
az elmult 30 ev alatt sose volt ilyen jo dolguk a pedagogusoknak, ez teny !
Tisza009
2022. június 02. 12:00
Idegesítően butuska vagy, kislányom.
Unknown
2022. június 02. 10:34
Anyád pcsájának tiporják lábbal a jogait. A kormány nem hagyja, hogy a tanárok lábbal tiporják a diákok jogait.
kaltran
2022. június 02. 07:55
A pedagógus társadalom ott szarta el a jövőjét, mikor hagyta, hogy kultúrmarxista baromságokkal tömjék tele a fejét. Mit várhatunk egy olyan egyetemi okítástól, ahol megtarthatja a katedráját egy olyan "jogtudós", aki azt terjeszti, az alkotmányt egyszerűen szét kell tépni és feles törvénnyel le lehet majd váltani? A tanári kar (izgága része) az Auróra ágyújelére várt, hát kapott helyette egy Pintért. A szakszervezetük teljesen tehetségtelen politikai tisztekből áll. Lett volna egy nagy esélyük, a választások előtt: valódi karakán tárgyalási álláspontot kellett volna elfoglalni, pl. leállunk minden sztrájkkal, cserébe a választások után (ha a Fidesz nyer) kérünk azonnali 30 %-os béremelést. Persze inkább azt remélték, hogy nem a Fidesz nyer és politikai gazdáik majd sokkal jobban megjutalmazzák őket. Van egy rossz hírem. Ha az ellenzék nyert volna, leszarták volna a pofájukat. Az is tarthatatlan, hogy 80 %-nyi pedagóguskar elviseli a 20 %-nyi politikai tiszteket. A szakszervezeti vezetőségi kar fotóin felfedeztem egy olyan tanárt, akit jó ismertem, a legvadabb véresszájú eszdéeszes libernyák volt ősidőktől fogva. Hol vannak a jobbos, vagy akár a semmiféle politikai állásfoglalást nem hangoztató szervezők? A szakszervezet összetévesztette feladatát egy politikai nagygyűléssel - hát most szép, vagy nem szép, megszívták. Pintér Sándor kinevezését remélem a tanári kar üzenetnek veszi: jobb lesz ha rendet tesz a politikai homokozójában - és a fejében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!