Apokalipszis most!

2022. július 22. 14:49

Járványok. Háború. Pénzügyi-, gazdasági- és társadalmi válság. Mitől várhatunk megváltást?

2022. július 22. 14:49
null
Jásdi István
Jásdi István
Vendégszerző

Egymástól csak látszólag független válságok követik egymást. Klimatikus vészhelyzet – gazdasági migráció. Járványok. Háború. Pénzügyi-, gazdasági- és társadalmi válság. Az apokalipszis négy lovasa?

„A búza mérője egy dénár, három mérő árpa egy dénár legyen, de az olajat és a bort ne bántsd!”

Kitől, mitől várhatunk megváltást?

Vezetőinket évtizedek óta politikai marketing-műhelyek szakértői főzik ki számunkra. Churchill helyett Johnsson, de Gaulle helyett Macron, Reagen helyett Biden, Kohl helyett Scholtz. Keleten meg Putyin és Hszi Csin-Ping.

A pénzügyi rendszer és a piac, amelyek az elmúlt évszázadok fejlődését és növekvő jólétének kereteit adták, elérték jó működésük határait. Arra alkalmatlanok, hogy a romló környezet, a fogyó energiahordozók és alapanyagok és az ivóvíz válságát megoldják. Ehelyett új, túlélésünkhöz felesleges a környezetet tovább romboló szükségleteket támasztanak. Ételkiegészítők, energia italok fölösleges plasztikai műtétek, a fotelből irányítható okos otthonok szoftverjei biztosítják a gazdaság növekedését.

A tudomány a piac rabja. Elsősorban a legnagyobb piacé – a fegyverkezésé. Eredményei előbb rombolnak, mint hogy építhetnének. Előbb atombomba, mint nukleáris erőmű. A háború a növekedés lehetőségét kereső piacgazdaság szokásos szelepe. A természettudományok eredményeit tagadó, társadalomtudományok helyébe lépett provokatív és cinikusteóriák a társadalom békéjét támadják.

A demokrácia saját paródiájává válik. A politikai fogyasztók választását marketing műhelyek boszorkánykonyháin alakítják. Államférfiak és bölcs asszonyok helyett celebek irányítják a világot.

Az apokalipszis fehér, vörös és fekete lovasa már köztünk száguldozik és úton van a sápadt lovas is kese lován. Addig is: a bort ne bántsd!

Nyitókép: Zoetrope Studios / Collection ChristopheL via AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. július 22. 23:19
Orbántól várhatunk megváltást, ő a mi FIDESZ által felkent, küldetéstudatos messiásunk, aki Béke menetelés közben és utána, a nemzeti konzultációval súlyt le az akadékoskodók felemelt fejére.
annamanna
2022. július 22. 22:28
"Az apokalipszis négy lovasa?" Az apokalipszisnek NEM ez a négy lovasa, hanem ez: Jelenések könyve 6. rész 1. És látám, mikor a Bárány a pecsétekből egyet felnyitott, és hallám, hogy a négy lelkes állat közül egy monda, mintegy mennydörgésnek szavával: Jőjj és lásd. 2. És látám, és ímé egy fehér ló, és a rajta ülőnél íjj vala; és adaték néki korona; és kijöve győzve, és hogy győzzön. 3. És mikor a második pecsétet felnyitotta, hallám, hogy a második lelkes állat ezt mondá: Jőjj és lásd. 4. És előjőve egy másik, veres ló, és a ki azon üle, megadaték annak, hogy a békességet elvegye a földről, és hogy az emberek egymást öljék; és adaték annak egy nagy kard. 5. És mikor felnyitotta a harmadik pecsétet, hallám, hogy a harmadik lelkes állat mondá: Jőjj és lásd. Látám azért, és ímé egy fekete ló; és annak, a ki azon üle, egy mérleg vala kezében. 6. És hallék a négy lelkes állat közt szózatot, a mely ezt mondja vala: A búzának mérczéje egy dénár, és az árpának három mérczéje egy dénár; de a bort és az olajt ne bántsd. 7. És mikor felnyitotta a negyedik pecsétet, hallám a negyedik lelkes állat szavát, a mely ezt mondja vala: Jőjj és lásd. 8. És látám, és ímé egy sárgaszínű ló; és a ki rajta üle, annak a neve halál, és a pokol követi vala azt; és adaték azoknak hatalom a földnek negyedrészén, hogy öljenek fegyverrel és éhséggel és halállal és a földnek fenevadai által. Ami Jásdi felsorolásából feltűnően kimaradt, az a fehér színű lovas, az első. Nyilván véletlenül felejtette ki, ezért ezt külön, megint beidézem: "És látám, és ímé egy fehér ló, és a rajta ülőnél íjj vala; és adaték néki korona; és kijöve győzve, és hogy győzzön." Kérdés: mi jut eszébe valakinek a fehér ló + íj + korona + koronaadás + győzelem kombinációjáról? Ezek (a győzelem kivételével) a magyar mitológia alapját képezik. A győzelem nem, mert a magyar történelem vereségekben bővelkedik. Persze ez a jövőben még megváltozhat... Mindenesetre az a tény, hogy ezt a lovast a szöveg az apokalipszis első lovasának nevezi, meglehetősen sokkoló. Mármint az a sokkoló, hogy a fehér lovon ülő, nyilas, megkoronázott alak ennyire "magyaros" motívum. Éppen emiatt valóban igencsak különös, hogy Jásdi a "vezetőink" felsorolásából finoman kifelejti a saját miniszterelnökünket. Nyilván teljesen véletlenül. Az ő neve legalább tényleg győzelemre utal, ha ez a magyar történelemre nem is jellemző sajnos.
panyigai péter
2022. július 22. 18:17
"Előbb atombomba, mint nukleáris erőmű." - ez egyszerű tárgyi tévedés. Kb. általában is ez a színvonala a fentebbi írásnak.
I_Isti
2022. július 22. 17:28
Az olaj ebben az esetben az olajbogyóból sajtolt. Érdekes egyébként, hogy a szőlő képes nagyon mélyre gyökerezni, és van borvidék, ahol a jelenlegi aszály ellenére is tök jól érzi magát, valszeg az olajfa is ilyen, nem annyira érzékeny a szárazságra. A búza , kukorica viszont nagyon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!