Szlovákiában még mindig él és virul az etnikai diszkrimináció

2022. október 28. 16:20

Brüsszel szemet huny az ország visszamenőleges hatályú földkisajátításai felett.

2022. október 28. 16:20
null
Kovács Balázs
Politico

„A történelem szelleme továbbra is kísérti a közép-európai társadalmakat. 

Miközben Ukrajna teljes mértékben nemzeti felszabadító háborút folytat egy olyan birodalmi hatalom ellen, amely elszántan megtagadja az országtól a saját sorsának meghatározásához való jogot, a lengyel kormánypárt, amely most az újraválasztási kampány kezdetén áll, ismét felelevenítette Németországtól a második világháború során okozott károkért való jóvátétel követelését.  

És akkor ott van Szlovákia általában figyelmen kívül hagyott esete.  

Itt a történelmileg gyökerező igazságtalanságok továbbra is megfosztják a polgárokat emberi jogaiktól, amint azt nemrégiben a nemzeti földhivatal azon döntése is bizonyította, hogy etnikai származásuk alapján megfosztják az egyéneket magántulajdonuktól.

Az elmúlt néhány évben az ország újraindított egy második világháború utáni jogi eljárást, az úgynevezett Beneš-dekrétumokat, amelyek eredetileg arra irányultak, hogy elkobozzák mindazok vagyonát, akik akkoriban német vagy magyar nemzetiségűnek vallották magukat – a háború pusztításaiért kollektíven felelős két nemzetiséget.

Ami azonban még ennél is megdöbbentőbb, hogy a gyakorlatot jelenleg az Európai Unió közönye közepette folytatják, amelynek meg kellene védenie a polgárokat az ilyen visszaélésekkel szemben. 

A Beneš-dekrétumok, amelyeket a háborús csehszlovák elnökről neveztek el, a cseh és a szlovák jogrend részei maradtak, még azután is, hogy 2004-ben felvették ezeket az országokat az EU-ba – bár a tisztviselők akkoriban kitartottak amellett, hogy ezek a dekrétumok nem bírnak mai relevanciával.  

Most azonban az állam ugyanezen ürüggyel visszamenőleg több száz hektárnyi magántulajdonban lévő földet vesz el saját polgáraitól – teljesen ellentételezés nélkül.”

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. október 29. 18:42
Maszarik beszarik .
mokány
2022. október 29. 17:22
Ma is Szarik Benes .
Unknown
2022. október 29. 04:32
Benes aki egy szarházi többes ügynök vol,t cseh származású, aljasságait cseh állampolgárként /is / követte el. Az a tény, hogy Szlovákia érvényben lévőnek tekinti a benesi dekrétumokat /holott az a csehszlovák állam törvényeibe épült be/ azt mutatja, hogy Szlovákia számára fontosabb a lopás, a rablás,mint a jogállamiság. Nincs helye az európai demokratikus államok között.
patópál
2022. október 28. 23:19
"bár a tisztviselők akkoriban kitartottak amellett, hogy ezek a dekrétumok nem bírnak mai relevanciával" Akkor semmi akadálya az eltörlésüknek, nemde?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!