Provokatőr vagy áldozat? – Médiakörkép Pankotai Lili Obszcén Slammeléséről

2022. október 27. 13:16

A jobboldaliak a kifejezéseire hívták fel a figyelmet, míg a baloldaliak áldozatként tüntették fel.

2022. október 27. 13:16
null
Bakró-Nagy Attila
Transzparens Újságírásért Alapítvány

„Az október 23-i tanártüntetés sok szempontból emlékezetes marad. Az egyik ilyen nagy port kavaró esemény Pankotai Lili slam-poetry előadása volt. A pécsi lány a legtöbb hazai hírportálra betört beszédével, hiszen az október 23-i rendezvényekhez képest nem szokványos módon, meglehetősen trágár szavakkal csinosította gondolatait. Elemzésünkben bemutatjuk, hogy Pankotai Lili beszéde milyen médiareprezentációt kapott.

A Telex valószínűleg az említett slam-poetry előadás súlyát elsőként érzékelte, és a tüntetésről szóló percről-percre tudósításában már megemlékezett Pankotai Lili előadásáról. Nagy Bálint Tinódi Lantos Sebestyént megszégyenítő módon énekelte meg a nagy karriert befutott performanszt: »'Nekem soha nem az lesz az első, kedves Hír Tv, hogy ki kinek a faszát szopja teli erőből (…), hanem az, hogy valaki vállalja a véleményét' – mondta slam formájában Pankotai Lili. 'Pont arra nevelt a 12 pont, amiért most én itt felszólalok' – folytatta. 'Ha el sem hiszed, hogy én és mi vagyunk a jelen és a kibaszott jövő' – zárta slamjét Pankotai.« A 444.hu ennyire nem volt éber, ők nem emlékeztek meg a slamről élő tudósításukban.

Az előadás miatt a pécsi lány iskolája, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma Facebook-oldalán hétfőn állásfoglalást tett közzé, melyben az intézmény igazgatója, dr. Nyisztor Zsolt elhatárolódott Pankotai Lili felszólalásától. A hírről beszámolt a Telex, a 444.hu, az Index, az Origo, és a Magyar Nemzet is. Az első három hírportál csak a szikár tényt tálalta, miszerint az iskola elhatárolódik a slammelő lánytól, míg az Origo a címben a pécsi lány trágár kifejezéseire hívta fel a figyelmet, és új Nagy Blankaként tüntette fel Pankotait, illetve a Magyar Nemzet is az obszcenitást emelte ki.

Molnár Áron (a noÁr mozgalom alapítója), aki a kormánykritikus tüntetések jól ismert alakja, az igazgató elhatárolódása után pár órával már nyílt levélben állt ki Pankotai mellett. Így tett a tüntetést szervező ADOM Diákmozgalom is. A kiállásokról hírt adott a Telex, és a 444.hu is, azonban az Index, a Magyar Nemzet és az Origo nem számolt be ezen hírekről. Az elhatárolódás kérdéskörhöz tartozik még az a keddi flashmob, melyet pécsi diákok szerveztek, hogy támogatásukról biztosítsák Pánkotai Lilit. A hírről a Telex és a 444.hu (az utóbbi a Telex helyszíni tudósítása alapján) számolt be. A flashmobon egy nyugdíjas tanárnő is felszólalt, aki az elhatárolódás kapcsán a következőket fogalmazta meg: »Csak nevettem azon, hogy az igazgatóm elhatárolódott tőlem. Ezek az emberek csak ezt tudják. Azt tanácsolnám a Lilinek, hogy gondoljon rájuk úgy, mint az ellenőrökre. Aki nem azért kéri a jegyet, mert hülye, hanem azért, mert az a dolga. Ő ezt tudja tenni.«

Jól láthatóan a vizsgált hírportálok közül a 444.hu foglalkozott legaktívabban a Pánkotai Lili körüli botrányról. A kötelező körökön kívül szemlézték még Rácz András Oroszország-szakértőnek a témával kapcsolatos Facebook-bejegyzését is. A keddi 444 reggeli hírlevél után a szerdai hírlevélbe is belekerült az ügy, előbbinek még a címét is ez adta: »Figyelem: csúnyán beszélt egy 18 éves lány!«.

[...]

A vizsgált jobboldali médiumok tehát a fiatal aktivista obszcén és polgárpukkasztó kifejezéseire hívták fel a figyelmet, míg a kormánykritikus portálok igyekeztek Pánkotai Lilit áldozatként feltüntetni. Az egyre inkább semlegesnek tűnő Index pedig egy véleménykörképpel járult hozzá Pánkotai Lili botrányának feldolgozásához.”

Nyitókép: Mandiner-Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csulak
2022. október 28. 13:20
Tragar kis ringyo, olyan karrierre mint elodjenek Blankanak, es ilyen emberekre epiti a jovot a baloldal ! SOHA TOBBE BALOLDALT !
NTLLK
2022. október 27. 21:49
Lili? Lili?? Milyen Lili? Valami rémlik... LI-LI??? Már el is felejtettem.
Callamus Roland
2022. október 27. 20:06
Gyerek? Ahogy a régi viccben volt: "Az anyja cipője még nagy, de az apja micsodája már kicsi".
pumuklik
2022. október 27. 19:50
Egyik sem! Buta zsidó liba! ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!