Angela Merkel árvái lettünk mi, európaiak

2022. november 25. 12:29

Merkel neve mára jobb- és baloldalon szitokszó lett az európai politikában. Pedig éppen rá lenne szükség ezekben a vészterhes időkben.

2022. november 25. 12:29
null
Jásdi István
Jásdi István
Mandiner

Írta: Jásdi István üzletember, csopaki borász

 

Az egykori keletnémet fizikus kutatónő, egy evangélikus lelkész lánya abban az időszakban érkezett a német és az európai nagypolitikába, amikor mentora, Kohl kancellár hathatós közreműködésének eredményeként már lezárult a Szovjetunió felbomlása és a német újraegyesülés, és 2004-ben, egy évvel Merkel kancellárrá választása előtt az EU tagjai lettek Közép- Európa kis tigrisei is.

Akkoriban úgy látszott, semmi nem állhat Európa felemelkedésének és gazdasági világhatalommá válásának az útjába.

Nyugat-Európa tudása és oktatási rendszere – Oxford, Cambridge, a Sorbonne és a Humboldt – a frissen felszabadult, éppen ekkoriban EU- taggá vált Közép-Európa lendülete, olcsó, képzett munkaereje és a már-már baráti Oroszország kimeríthetetlen energia- és alapanyag-tartalékai, meg a Kínával kialakult békés kereskedelmi kapcsolatok mind ebbe az irányba mutattak.

„Európa Lisszabontól Vlagyivosztokig” – foglalta össze céljait Merkel, mint frissen megválasztott német kancellár. Belpolitikai hitvallása inkább konzervatív volt: eleinte működésképtelen multikulturális társadalomról, a bevándorlók integrálódásának, német nyelvtanulásának szükségszerűségéről beszélt. Programja mögé tudta állítani a német társadalmat és a politikai osztályt a CDU-CSU-tól a szocdemekig. Rövidesen nemcsak Németország, de Európa, sőt világ egyik legtekintélyesebb politikusa, egyfajta gravitációs központja lett. Integráló képessége, tárgyalási és kompromisszumkészsége

arra predesztinálták, hogy a szabad világ egyik legfontosabb vezetője – a felemelkedő Európa arca legyen.

A merkeli Európa-központú világkép veszélyeit viszont hamar felfedezhették az Európával vetélkedő hatalmak. Az Oroszországgal kiépített stratégiai jellegű kapcsolatok – az Északi Áramlat 1, majd 2 tervei és kiépítése bizalmatlanságot keltett a pozícióit féltő, világot vezető és az EU fölé katonai védőernyőt tartó Egyesült Államok vezető köreiben, és békével fenyegető jövőt festett a katonai lobbi elé. Merkel naivitására vallott, hogy elképzelhetőnek tartott egy olyan világrendet, amelyben Európa fölé az USA tartja a katonai védernyőt, miközben meghatározó gazdasági partnere Oroszország. A pacifista Németország által vezetett Európa nem kívánt felfegyverkezni – és így soha nem válhatott függetlenné, hiába volt 460 milliós lakosságával és gazdaságával a világ vezető gazdasági hatalma.

2003, az Exxon és a Jukosz Putyin által megtorpedózott házassága, a Hodorkovszkij nevű oligarcha kiiktatása után Amerikában átértékelték az Oroszországhoz fűződő viszonyt. A hollywoodi filmekben újra az oroszok lettek a főgonoszok. Az orosz kapcsolatokra (Schröderrel együtt) építő kancellár asszony konzervatív társadalomképe és Európa-központú világa azonban változatlanul vonzónak látszott a választók túlnyomó része számára,

így nem támadhatták nyilvánosan.

2009-ben, alig egy évvel azután, hogy az amerikai ingatlanválság és a Lehman Brothers csődje megrázta a világgazdaságot, Európa újabb veszélyekkel nézett szembe. Ukrajna nehéz gazdasági helyzetében, az oroszokkal a gázárról folytatott vitája során mindkét fél kihasználta a területén átvezető gázvezetékekben rejlő zsarolási potenciált. Európa kiszolgáltatottsága a januárban leálló gázszállításokkal nyilvánvalóvá vált. Ugyanakkor érthetővé vált, miért retteg Oroszország, a világ legnagyobb területű országa attól, hogy bekerítik és elzárják legfontosabb piacaitól és a világgazdaságtól. Az európai energia krízist végül Merkel és az EU közvetítésével létrejött orosz-ukrán megállapodás oldotta fel. Az Ukrajnát elkerülő, az EU ellátásának biztonságát célzó Északi Áramlat 1. vezetéket ezek után, 2011-ben avatták fel.

2013-ban derült ki, hogy az amerikai szövetségesek folyamatosan lehallgatták Merkel beszélgetéseit. A kancellár talán nem illett bele az akkorra megindult, Oroszországot Európáról leválasztó, többek között a 2014-es ukrán fordulatot eredményező stratégiába. 2014-ben és '15-ben Merkel tekintélye még elegendő volt a két orosz többségű ukrajnai megye részleges autonómiáját és a békét biztosító első és második minszki megállapodáshoz. Az Egyesült Államok távol maradt az Ukrajna, Oroszország és az EU által aláírt béke-megállapodásoktól.

Merkel tekintélyét – elsősorban sajátjai, a konzervatív választók között – egy időre a szervezett migráció kihívására adott válaszai ingatták meg. A Közel-Keletről mintegy jelszóra megindult háborús menekültek és jobb életet keresők 2015 nyarán Magyarországon keresztül érkeztek a schengeni övezetbe. A magyar kormány képtelen volt kezelni az áradatot, és talán nem túlzás azt állítani, hogy a menekültek németországi befogadásának gesztusát részben a „Bundesmuttinak” az európai szolidaritásba vetett hite váltotta ki. A „wir schaffen das!” átmeneti sikere baloldalon és annak pozitív világsajtóbeli visszhangja később megfontolatlan megnyilatkozásokra késztették Merkelt. Szavait meghívásként érzékelték a világ gazdasági menekültjei. Ünnepelte őt a liberális közvélemény.

Ezzel egy időben pártját és politikáját is egyre inkább a liberális közvéleménynek való megfelelni akarás jellemezte,

eltávolodva egyúttal a multikulturális társadalomról vallott eredeti nézeteitől és a CDU-CSU bázisától is. Választási sikerei ugyanakkor megnyugtatták a saját pozícióikat stabilnak látó hivatásos politikustársait, és nem talált rajta fogást az ellenzék sem. A liberálisok ugyanakkor hiába próbálták rávenni a jobboldaltól, a CSU konzervatívjaitól vagy Orbántól való teljes elhatárolódásra

Angela Merkel aztán intézménnyé vált, integráló képessége és hitelessége – úgy látszott – elegendő arra, hogy megőrizze azt, ami stratégiájából számára legfontosabb volt: a német versenyképességet és a békés nemzetközi környezetet. Megindult az orosz gáz az Északi Áramlaton. Merkel valószínűleg abban hitt, hogy a szorosabb üzleti és emberi kapcsolatok segíthetnek megőrizni a békét és hosszabb távon hozzájárulnak a partnerek rendszereinek demokratizálásához. Idealista volt, és nem számolt azzal, hogy az elhúzódó béke elviselhetetlenné válik a fegyverlobbi számára, és a hagyományos orosz hatalmi övezet eseményeitől irritált orosz hadsereg is ki akarja próbálni az erejét.

Az USA vezető körei már eldöntötték: Oroszország újra ellenség, Ukrajna stratégiai szövetséges. A német ipar amerikai presztízsét – nem véletlenül – éppen ekkoriban kikezdték a Volkswagen-dízelbotrány hírei. Egyszerre kezdett érvényesülni a fegyverlobbi és a neomarxista társadalom mérnökök akarata Amerika bel- és külpolitikájában. Ukrajna nacionalistái a támogatást érzékelve már nem fogadták el a minszki kompromisszumokat. Oroszországban felülkerekedtek a háborúpártiak.

Angela Merkelnek négy ciklus után mennie kellett már. A háborús logikában nem maradt hely a békegalambnak.

Nem maradt akadálynak az egyelőre csak „hideg” világháború és az Amerikától távoli, véres, lokális konfliktusok előtt. Az ütőképes védelem és hiteles vezető nélkül maradt Európa tehetetlenül sodródott a csapdába. Távozása után három év alatt a globális gazdaságot felváltották az orosz és kínai függést csökkentő, autarchiás törekvések, leépülni kezdtek a katonai konfliktusok esélyeit mérsékelő, tömbök közötti kereskedelmi kapcsolatok, újabb lokális konfliktusok érlelődtek és intenzív fegyverkezési verseny indult.

A merkeli politika jelképes végét is jelentette az Északi Áramlat felrobbantása. Egyidejűleg megindult a kancellárasszony emlékének lerombolása.

Pedig

a védtelen Európának soha nem volt nagyobb szüksége hozzá hasonlóan mérsékelt, tárgyalóképes és tekintélyes politikusra,

mint ezekben az években. Nagy Britannia nélkül, keletre tolódó súlypontjával, széthúzásával és ideológiák vezérelte politikai vezetésével kiszolgáltatottá vált. A földrész árva és védtelen maradt. Visszajöhetne a Bundesmutti.

 

Nyitókép: imago images / Emmanuele Contini via Reuters Connect

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. november 26. 05:30
Merkel ugyanannak a hatalomnak a bábja volt,mint Zelenszkij.
dezilluzionista
2022. november 25. 14:39
Pff.
stug
2022. november 25. 14:14
Angela Merkel árvái lettünk mi, putyinisták
Rizsa
2022. november 25. 13:42
A nők már régen is bajd mentettek egy hajón. Az EU-t is kurvára félre kormányozta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!